Zdravje > Intima
470 ogledov

Kaj imata skupnega zaljubljenost in uživanje alkohola

Valentinovo EPA
Zaradi oksitocina smo bolj družabni, altruistični, velikodušni, empatični, bolj dovzetni smo za flirtanje in za to, da naredimo prvi korak k novi zvezi.

Ko smo zaljubljeni, smo zmedeni, omamljeni, celo pijani od ljubezni. Gre za podobne pridevnike kot jih uporabljamo za alkoholiirane osebe in to z razlogom, ugotavlja raziskava objavljena v Neuroscience in Biobehavioral Reviews.

Ugotovitve kažejo, da imata alkohol in hormon ljubezni oksitocin zelo podobne učinke na možgane.

Bolj družabni in bolj ljubosumni

Oksitocin se pri ljudeh izloča med spolno aktivnostjo, moškim in ženskim orgazmom, rojevanjem ter dojenjem in povzroča občutek ljubezni. Oksitocin je ključnega pomena pri utrjevanju odnosa med materjo in sinom, igra zelo pomembno vlogo tudi pri socialnih interakcijah.

Zaradi oksitocina smo bolj družabni, altruistični, velikodušni, empatični, bolj dovzetni smo za flirtanje in za to, da naredimo prvi korak k novi zvezi. Ta velika samozavest pa ima tudi nekatere negativne strani.

Ian Mitchell in njegovi kolegi s Šole za psihologijo z Univerze v Birminghamu so primerjali nevrološke učinke med uživanjem alkohola in enim odmerkom oksitocina razpršenega v nos. Obe substanci zmanjšata stres in tesnobo v stresnih socialnih situacijah, kot je denimo razgovor za službo.

Te substance pa nas naredijo tudi bolj agresivne in ljubosumne. Ker zmanjšujeta strah, bi se lahko hitreje spustili v kakšno tvegano situacijo.