Zdravje > Otrok
112 ogledov

Berite jim zgodbice s človeškimi liki

Branje knjige Profimedia
Da je branje zgodb zelo pomembno za otrokov razvoj, so pokazale mnoge raziskave. Tokrat strokovnjaki ugotavljajo, kako določene zgodbice vplivajo na otroke.

Kanadska raziskava strokovnjakov z Univerze v Torontu je pokazala, da se otroci učijo altruizma tudi iz knjigic. Zanimivo pa je, da se altruizma učijo predvsem iz zgodb o ljudeh kot o živalih. Ugotovili so namreč, da imajo otroci večjo željo po posnemanju človeških likov kot živalskih.

Podarjali so nalepke

Raziskavo, ki so jo objavili v reviji Developmental Science so naredili s pomočjo 96 otrok, ki so stari od 4 do 6 let. Otroci so poslušali zgodbice, ki govorijo o altruizmu in delitvi dobrin z drugimi. V zgodbicah so bili ali človeški junaki, ali živalski s človeškimi lastnostmi

Po poslušanju zgodbic so bili otroci v sobici, kjer so jih raziskovalci prosili, naj si med stotimi nalepkami izberejo deset najljubših. Nato so jim predlagali, da svoje nalepke delijo z otroki, ki niso imeli nalepk. Otroci so lahko sami izbrali, koliko nalepk bodo dali drugemu otroku, pri tem jih ni nihče gledal.

Rezultati so pokazali, da so otroci darovali več nalepk, ko so poslušali zgodbice s človeškim likom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.