Zdravje > Otrok
724 ogledov

Odpeljite otroke na zimski sprehod

Otrok pozimi
1/2
Otroci s to boleznijo bi morali na dan prehoditi vsaj 10.000 korakov, ugotovitve strokovnjakov povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Otroci s sladkorno boleznijo bi morali prehoditi približno 10.000 korakov vsak dan, pomemben napredek pa je že tisoč korakov več na dan, ugotavlja raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki z University Adelaide.

Strokovnjaki so pet zaporednih dni analizirali fizično aktivnost 90 otrok, ki imajo sladkorno bolezen in so v povprečju stari 13 let. Ugotovili so, da jih 55 odstotkov naredi manj kot 10.000 korakov na dan, kar je manj od priporočene dnevne fizične aktivnosti.

Otrok Pediater Zdravje "Otroci naj delijo posteljo z materjo do tretjega leta"

Pospešuje krvni obtok 

Tisti, ki prehodijo malo korakov, pa naredijo lahko velik napredek že z rahlo povečano dnevno aktivnostjo. V raziskavi so namreč ugotovili, da že tisoč dodatnih korakov na dan izboljša strukturo krvnih žil in zmanjša tveganje za razvoj ateroskleroze.

Gibanje je sicer zelo pomembno za sladkorne bolnike, saj pomaga pri vzdrževanju primerne telesne teže, pospešuje krvni obtok in znižuje potrebo po inzulinu. 

Za zdrave otroke

Hoja je zelo pomembna tudi za ostale zdrave otroke. "Nezadostna telesna dejavnost, nezdravo oziroma neprimerno prehranjevanje in prekomerna telesna teža ter debelost predstavljajo enega od najpomembnejših javnozdravstvenih problemov v Sloveniji," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Pojasnjujejo, da prinaša debelost velika zdravstvena tveganja in bistveno zmanjšuje kakovost življenja, pri otrocih lahko vpliva tudi na učno uspešnost in gibalno učinkovitost.

Poleg uravnovešene prehrane je za otroke izjemno pomembno tudi gibanje, zato si z otroki privoščite tudi zimske sprehode. 

alkohol Zaskrbljujoče Zdravje Takšni se rodijo otroci mater, ki v nosečnosti pijejo alkohol

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.