Zdravje > Otrok
54 ogledov

Štiri skupine izbirčnih otrok

Otroci so izbirčni, sploh pri zdravilih. Žurnal24 main
Otroku ponudite hrano vsaj desetkrat, svetujejo strokovnjaki.

Strokovnjaki z Univerze Illinois so podrobneje proučevali vedenje 170 izbirčnih otrok starih od dveh do štirih let, ki so jedli dva tedna običajno hrano, starši pa so si pisali zapiske o njihovem obnašanju. Ugotovili so, da ena skupina otrok zavrača hrano glede na njen vonj in teksturo. Druga skupina otrok pa noče jesti nobene nove hrane ali hrane, ki je zmešana na nov način. Potem so tu tako imenovani perfekcionisti, ki ne bodo jedli hrane, ki jo je pred tem poskusil že nekdo drug. Četrta skupina otrok pa noče sploh sedeti za mizo ali pa imajo glede hrane povsem nemogoče zahteve.

Vmešajmo drugo hrano

"V tem trenutku za starše še nimamo rešitev za posamezne težave," pravi avtor raziskave Soo-Yeun Lee. Predlaga pa, da pri večini deluje star recept, da otroku ponudimo najljubšo hrano, znotraj te pa nekako vmešamo druga živila. "V vsakem primeru potrebujete veliko potrpežljivosti. Da otroka navadimo na neko hrano, je treba včasih poskusiti tudi desetkrat. Večina staršev pa odneha že prej."

Težave za mizo so zelo pogoste, po ocenah strokovnjakov jih ima od 20 do 50 odstotkov otrok. Zadnja raziskava pediatrinje z Univerze v Messini Claudie Romano je pokazala, da ima težave četrtina otrok, ki so mlajši od šest let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.