Zdravje > Otrok
1893 ogledov

To je pet vrst modernih mamic

Mati in otrok
1/2
Dve skupini mamic opravljata, sodeč po analizi psihologinje, svojo nalogo pravilno.

Italijanska psihologinja in sociologinja Meria Letizia Verri je naredila analizo na vzorcu 800 žensk in prišla do zanimivih ugotovitev. Prepričana je, da obstaja pet različnih tipov mamic.

Sodeč po analizi je petina mamic ves čas preveč pozorna na to, kaj se dogaja z njihovim otrokom. Poimenovala jih je regulatorke. Te matere zelo redko zaupajo varstvo otroka komu drugemu. So popolnoma predane materinstvu, ves čas na trnih in pod pritiskom zaradi otroka in njegove varnosti, poleg tega pa ne sebi ne drugim ne zaupajo dovolj.

Mati in otrok | Avtor: Profimedia Profimedia
Okoli 24 odstotkov mamic je poimenovala “matere v skupini”, ki nenehno iščejo potrditev drugje. V svoji vlogi matere so zelo negotove, svoje otroke pa dajo prepogosto v varstvo staršem, partnerju, prijateljem, varuškam in tako dalje.

Okoli 16 odstotkov mater je poimenovala “mati&jaz”, gre pa za sodobno različico “matere kokoši”. To so mame, ki si želijo, da bi ostal otrok za vedno majhen in odvisen od njih, ko govorijo o otroku pa vedno govorijo v dvojini: “Imava vročino, sva utrujena …” Te matere so prepričane v svoj prav in v to, da so v materinstvu nepogrešljive. Ves čas pa živijo v strahu, kaj bo, ko bodo otroci odrasli in ne bodo zanje več center sveta. Sicer pa gre za mame, ki živijo za svoje otroke in svojo družino.

Na pravilen način 

Po oceni Merie Letizie Verri sta dve skupini mater, ki to opravljata na pravilen način. Prve je poimenovala “matere skavtinje”, teh je 15 odstotkov, druge pa “sproščene matere”, ki jih je okoli 25 odstotkov. Sproščene matere gledajo na materinstvo bolj pozitivno, predvsem zaradi potrebe po uskladitvi družinskega in poklicnega življenja ter interesov. “Sproščene matere” so tiste, ki so praktične, ki si ne delajo nepotrebnih težav, osredotočene so tudi na lastne potrebe. Ko imajo otroka, se mora ta prilagoditi njihovemu načinu življenja.

Matere skavtinje podarijo svojemu otroku veliko časa in veliko energije. Svojo vlogo matere živijo na strasten način, zanje je to projekt, ki ga uresničujejo z veseljem in jim pri tem ni hudo. 

Komentarjev 1