Zdravje > Prehrana
6410 ogledov

Dve leti jedli sadje in zelenjavo, zgodilo se je to

Sadje in zelenjava Profimedias
Raziskva opisuje, kako lahko uživanje sadja in zelenjave do osemkrat na dan vpliva na razpoloženje.

Raziskavo so opravili strokovnjaki z Univerze v Warwicku in Univerze Queensland v Avstraliji. Gre za eno od prvih znanstvenih poskusov, kjer bi potrdili pozitiven vpliv sadja in zelenjave na psihično dobro počutje, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kot bi dobili službo

Študija je trajala dve leti, v njej pa je sodelovalo kar 12.385 ljudi, ki so pisali dnevnik prehranjevanja in svojega psihičnega počutja. Poleg tega so morali opisati tudi morebitne spremembe v okolici.

Tisti udeleženci, ki prej skorajda niso jedli sadja in zelenjave in so v zadnjih dveh letih jedli sadje ali zelenjavo tudi po osemkrat na dan, so opazili velike spremembe. Njihovo zadovoljstvo z življenjem je naraslo kot pri tistih, ki so dobili službo. Strokovnjaki so ugotovili, da je zadovoljstvo z vsakim obrokom sadja ali zelenjave do osmih porcij na dan vse večje z vsako dodatno porcijo.

Strokovnjaki predvidevajo, da so za večje zadovoljstvo krivi predvsem karotenoidi, ki dajejo značilno bravo sadju in zelenjavi. Karotenoidi sicer spadajo med antioksidante, torej snovi, ki se v telesu bojujejo proti oksidativnemu stresu, ki uničuje celice.