Zdravje > Prehrana
5542 ogledov

Hrana, ki preprečuje nastajanje gubic

Gube Shutterstock
Nemški strokovnjaki z Leibniz Research Institute for Environmental Medicine so naredili raziskavo, ki bo zanimala vse, ki jih gube zelo motijo.

V raziskavo so vključili 65 ljudi, ki so jih razdelili v dve skupini.

Prva skupina je uživala dodatek z imenom Tnc (tomato nutrient complex), ostali so uživali placebo. Kasneje je ena skupina uživala lutein, druga pa placebo.

Po dvanajstih tednih uživanja dodatka oziroma placeba so vzorec njihove kože izpostavili dvema vrstama ultravijoličnih žarkov: UVA 1 in UVA / B. Poskus je pokazal, da je bila koža oseb, ki so jedle placebo, prej poškodovana. Prej se je pojavila hrapavost kože ali vnetje, kar je ponavadi povezano z izpostavljanjem soncu. Nasprotno so bile poškodbe dosti manjše pri tistih, ki so jemali likopen ali lutein. Pri tem strokovnjaki opozarjajo, da nas antioksidanti ne morejo zaščititi pred škodljivimi vplivi sonca, lahko pa pripomorejo pri obrambi kože in upočasnjujejo staranje kože. Proti gubam nam lahko torej pomaga hrana, ki vsebuje likopen ali lutein.

Jejte veliko paradižnika in špinače 

Z likopenom je denimo bogat paradižnik. “Vse sorte paradižnika vsebujejo likopen, nekatere so manj nekatere pa bolj bogate z likopenom. Likopen je svetlo rdeči pigment, ki daje barvo paradižniku,” opisujejo na Inštitutu za nutricionistiko. Bolj rdeče sorte po njihovih podatkih vsebujejo več likopena, ampak se ta v telesu ne absorbira v celoti. “Študije so pokazale, da se likopen iz svetlo rdeče ali oranžno obarvanih sort paradižnika v primerjavi z likopenom rdečih sort, boljše absorbira oziroma ga telo lahko uporabi v večjih količinah,” dodajajo. Likopen sicer vsebujejo tudi grenivka, lubenica, papaja, in jagode. 

Največ luteina pa vsebuje zelenolistna zelenjava kot je špinača, zeleni radič, ohrovt, blitva in sadje kot so denimo marelice ali v tem času pomaranče.

anja.scuka@zurnal24.si