Zdravje > Prehrana
4286 ogledov

Ohrovt: s pravilno pripravo do absorbcije koristnih snovi

listnati ohrovt Shutterstock
V ohrovtu najdemo snovi za detoksikacijo telesa in antikancerogeno delovanje.

Na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu ugotavljajo, da dosežemo najboljši učinek za ohranjanje hranilnih snovi v ohrovtu s kratkotrajnim petminutnim dušenjem: “Takšni pogoji omogočijo pretvorbo glukozinatov v izotiocianate z delovanjem naravno prisotnih encimov.”

Pojasnjujejo, da je posebna značilnost ohrovta snov sinigrin: “Sinigrin je glukozinat iz katerega v telesu nastanejo pomembne spojine izotiocianati, ki imajo vlogo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa. Poleg tega izotiocianati v želodcu preprečujejo rast bakterijeHelicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Imajo pa tudi antikancerogeno delovanje.”

kurkuma Zdravje Čudežna začimba, ki jo morate uživati pravilno

V Nutrisu svetujejo, da kupimo svež ohrovt in ga shranjujemo suhega in ne že opranega, saj voda spodbuja kvarjenje živil. “Shranjevanje v plastični vrečki s čim manj zraka bo ohrovt ohranilo dlje časa svežega,” dodajajo.

ohrovt s krompirjem | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Ohrovt sicer pri kuhanju lahko pripravimo na številne različne načine: "Surovega lahko uporabimo za solate, s kuhanjem pa lahko pripravimo juhe in enolončnice. Kot priloga se lepo poda s paradižnikom in gobami. Začimbe ki dopolnjujejo aromo ohrovta so: paprika, curry ali kumina."

Visok antioksidativni potencial

Ohrovt je sicer poln koristih snovi. “V njem v večjih količinah najdemo minerale kot so kalij, magnezij, mangan, nekaj manj pa je železa in kalcija. Od vitaminov je pomembno omeniti vitamine K, C in A, folat ter vitamin B6. Vitamin C in A sta močna antioksidanta,” naštevajo na Inštitutu. Ohrovt po njihovih besedah vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano antioksidativno delovanje: “Skupaj z vitamini C in A so zaslužni za visok antioksidativni potencial ohrovta.”

Poleg antioksidativnega učinka, ima večina flavonoidov tudi protivnetno delovanje, ohrovt pa pozitivno deluje na znižanje skupnega holesterola v krvi ter tako ščiti srčno žilni sistem pred obolenji. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.