Zdravje > Prehrana
10975 ogledov

To se zgodi, če ne jeste zajtrka

Debelost
Raziskava objavljena v Journal of the American College of Cardiology opozarja vse tiste, ki ne jeste zajtrka.

Jutro je treba obogatiti tudi z zdravim zajtrkom. Izpuščanje zajtrka ima namreč negativne posledice na naše zdravje, ugotavlja tudi raziskava strokovnjakov iz newyorške bolnišnice Mount Sinai.

Ta je potekala tako, da so raziskovalci preučili podatke, ki so jih z vprašalnikom dobili od 4.052 zdravih odraslih. Tisti, ki so izpuščali zajtrk, so po njihovih podatkih bili pogosteje moški, kadilci in tisti, ki so bili na dietah in so večino hrane zaužili v času kosila.

Kaj se zgodi

Tisti, ki so izpuščali jutranji obrok, so imeli povečano tveganje za aterosklerozo, za večji obseg pasu in indeks telesne mase, za povišan krvni tlak, holesterol in sladkor.

To je po mnenju strokovnjakov lahko povezano s tem, da so imeli tisti, ki niso jedli zajtrkov, bolj nezdrav življenjski slog. So se tudi sicer slabše prehranjevali, pogosteje kadili in pili alkohol.

Razliko so opazili tudi med tistimi, ki so se za zajtrk dobro najedli, in tistimi, ki so pojedli nekaj lahkega. Slednji so imeli za 21 odstotkov večjo možnost za težave z arterijami.

Sicer pa že dolgo velja, da morajo zajtrk jesti tudi tisti, ki želijo shujšati, saj bo tako naše telo čez dan manj varčevalo z energijo. Zajtrki ne smejo biti sladki, saj bomo v tem primeru čutili večjo potrebo po sladkem tudi čez dan.

Komentarjev 2
  • aleksandra09 19:39 20.junij 2018.

    Moj komentar pa ne bo prvi :) Zajtrk je pomemben obrok dneva, se ne bi mogla bolj strinjati! Dodajam le, da se sama znajdem tako, da jih malce planiram vnaprej, ko grem v tedenski nakup, da mi potem vzame čim ...prikaži več manj časa: https://www.letakonosa.si/tus/akcijski-katalog-od-srede-20-06-2018/ kupim sestavine za ta teden recimo, malo kar je v letakih v akcijah, potem pa imam vse dneve splanirane vnaprej. Življenje si je treba poenostaviti. LP

  • gregor51 20:34 12.junij 2018.

    Napišite prvi komentar!....prvi