Zdravje > Prehrana
2296 ogledov

Zato morate imeti ohrovt nujno na jedilniku

ohrovt Žurnal24 main
Ohrovt po njihovih navedbah vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom.

"Ohrovt sodi med nizkokalorična živila, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate," to okusno zelenjavo opisujejo na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. Dodajaj, da ima poleg tega antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol.

1/4

Ohrovt po njihovih navedbah vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano antioksidativno delovanje. Skupaj z vitamini C in A so zaslužni za visok antioksidativni potencial ohrovta.

"Poleg antioksidativnega učinka, ima večina flavonoidov tudi protivnetno delovanje. K temu v večji meri prispevajo tudi omega-3 maščobne kisline. Glede na vsebnost omega-3 maščobnih kislin, ohrovta ne moremo označiti kot dober vir le-teh. V primerjavi z drugimi podobnimi živili pa so v njem prisotne v nekoliko večjih količinah. Predvsem sta zastopani linolenska in alfalinolenska kislina," naštevajo.

listnati ohrovt Zdravje hrana

Pojasnjujejo, da v primeru, da v telesu ni zadostnih količin antioksidantov in protivnetnih snovi, se poruši ravnovesje ter pride do oksidativnega stresa in kroničnega vnetja, ki pa sta faktorja za nastanek rakavih obolenj. "Vitamina C, A ter flavonoidi pa pomagajo pri ohranjanju tega ravnovesja. Pomembno vlogo imajo tudi glukozinati, ki prispevajo k antikancerogenemu učinku ter ščitijo telo pred rakom dojk, prostate, jajčnikov ter črevesja," pravijo.

Ohrovt po njihovih navedbah pozitivno deluje na znižanje skupnega holesterola v krvi ter tako ščiti srčno žilni sistem pred obolenji. 

"Posebna značilnost ohrovta je snov sinigrin. Sinigrin je glukozinat iz katerega v telesu nastanejo pomembne spojine izotiocianati, ki imajo vlogo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa," opisujejo. Poleg tega izotiocianati v želodcu po njihovih besedah preprečujejo rast bakterije Helicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Imajo pa tudi antikancerogeno delovanje.

Veganski burek Magazin Veganski burek z ohrovtom in blitvo
Komentarjev 1
  • Preprostež 17:02 03.december 2017.

    A bejžte no. Pišete kot da tega ni v drugih živilih!