Zdravje
5124 ogledov

Prva obsodba v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu

Urgenca v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
Radiolog zdravnik Zoran Milošević sprejel 7200 evrov podkupnine, ki jo bo moral vrniti.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je danes zdravnika Zorana Miloševića zaradi sprejemanja podkupnine obsodil na pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, soobtoženo Irmo Košutar Gašparić iz podjetja Animus pa zaradi dajanja podkupnine na pogojno kazen enega leta in šestih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

Podkupnino bo moral vrniti

Miloševiću, ki je zdaj vodja dejavnosti intervencijske nevroradiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je sodišče naložilo tudi vrnitev prejete podkupnine v višini 7200 evrov in plačilo sodnih stroškov. Stroške sojenja bo morala plačati tudi Košutar Gašparićeva. Sodba zaenkrat še ni pravnomočna, zadeva pa zastara že septembra. 

Tožilec: kazen je prenizka

Tožilec Iztok Krumpak je po izreku sodbe v izjavi za medije napovedal, da se bo pritožil na višino izrečene kazni, saj je po njegovem mnenju prenizka. Zagovornik Košutar Gašparićeve, odvetnik Janez Koščak je dejal, da se bo o morebitni pritožbi pogovoril s klientko. Milan Krstić, ki zagovarja Miloševića, pa je pritožbo ocenil kot zelo verjetno.

Po ugotovitvah sodnega senata ljubljanskega okrožnega sodišča je Milošević storil kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril, saj je poskrbel, da je UKC medicinske pripomočke naročil pri Animusu, v zameno pa je od Košutar Gašparićeve v treh obrokih prejel skupaj 7200 evrov podkupnine.

Tožilec je za Miloševića predlagal štiri mesece zapora, ki bi se lahko nadomestil z delom v splošno korist, plačilo 6000 evrov denarne kazni, povračilo podkupnine in plačilo sodnih stroškov. Za Košutar Gašparićevo pa je Krumpak predlagal dva meseca zapora, plačilo 1400 evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov.

Milošević krivdo zanika

Tako Milošević kot Košutar Gašparićeva se nista udeležila današnjega izreka sodbe. Med sojenjem pa je Milošević zatrdil, da nikoli ni bil vključen v nabavo medicinskih pripomočkov, zato tudi ni podpisal nobene naročilnice in se ni dogovarjal za ceno. Njegov zagovornik Krstić je navedel, da denar, ki ga je Milošević prejel, ni bil podkupnina, ampak plačilo za delo, ki ga je opravil za Animus. Zanj naj bi imel tri predavanja.

Krstič je predlagal, naj se Miloševiću izreče oprostilna sodba. Tudi za Košutar Gašparićevo je njen zagovornik Koščak predlagal oprostilno sodbo, saj Miloševiću naj ne bi dajala podkupnine v zameno, da bi ljubljanski UKC pri Animusu nabavil medicinske pripomočke.

Javna sredstva oškodovali za 1,18 milojona evrov

Sicer je Milošević tudi prvoobtoženi v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu. V njej je obtoženih 11 fizičnih oseb in družba Advanta kot pravna oseba. Na predoobravnavnem naroku, ki se je začel 13. maja in končal v ponedeljek, so vsi obtoženi, vključno z Miloševićem, krivdo zanikali.

Glavni očitek v 500 strani dolgi obtožnici je, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje osebne račune doma in v tujini prejemalo denar, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.

Javna sredstva naj bi s tem oškodovali za okoli 1,18 milijona evrov.

Komentarjev 9
  • Onlytime 21:26 21.junij 2019.

    Veze delujejo, brez skrbi. Kdaj pa so že obsodili kakšnega vplivneža? Pa tudi, če so ga, verjemite, da svoje kazni ni odslužil tako, kot bi jo odslužil navaden državljan. Mi sploh pojma nimamo, kaj se dogaja v drobovju vrha.

  • ode 06:34 21.junij 2019.

    Kozlovska sodba v Višnji gori. Pogojna kazen je izmišljena, da se elita lahko izogne zaporni kazni. Če pa še kakšen kurji tat to izkoristi, pa nič zato.

  • alfagirl 20:01 20.junij 2019.

    Če bi bil navaden smrtnik bi šel v zapor.