Zdravje > Življenjski stil
55 ogledov

Ali zaradi pomanjaknja spanca lahko umremo?

Utrujen zdravnik Profimedias
Pomanjkanje spanca je sodeč po nekaterih raziskavah iz vidika tveganja za prezgodnjo smrt tako škodljivo kot kajenje. Pa lahko zaradi večdnevnega pomanjaknja spanca umremo?

Številne raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanca vodi v pomembne fiziološke in psihološke spremembe. Pri ljudeh pa niso še nikoli znanstveno spremljali smrti, ki bi nastala zaradi pomanjkanja spanca, piše Focus.

Je pa dokazano, da ima pomanjkanje spanca tako močne posledice na naše psihofizično stanje, da se poveča tveganje za nesreče in samomor.

Odmirajo možganske celice

Pomanjkanje spanca sicer negativno vpliva na celo telo. Med drugim imamo zaradi tega povišan krvni tlak in zaradi tega višje tveganje za infarkt. Dogajajo se tudi hormonske spremembe, povišajo se denimo ravni kortizola, ki ga imenujemo tudi stresni hormon.

Neprespano telo je nezmožno prebavljati glukozo, zato ustvarja v osebi hrepenenje po ogljikovih hidratih. To pa vodi v prenajedanje, kar zopet posledično negativno vpliva na naš srčno-žilni sistem, debelost pa poveča tudi tveganje za raka.

Če nismo spali, je porušen tudi naš imunski sistem, odmirajo tudi možganske celice, kar vodi do izgube spomina. Če takšno stanje potisnemo do skrajnosti, bi bile posledice res lahko zelo hude. Sicer pa je leta 2012 26-letni Kitajec umrl, po tem, ko 11 dni ni zatisnil očesa. Želel je namreč v živo spremljati vse tekme evropskega nogometnega prvenstva. Ker je ves čas pil alkohol in kadil, smrti ni mogoče povezati izključno z nespečnostjo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.