Zdravje > Življenjski stil
2587 ogledov

Rešitev: manj žalostni, manj zmedeni ali depresivni

tolazba, zalost, stres, objem razno
Ko se počutite pod stresom, znanstveniki predlagajo preprosto rešitev.

Glasba je odlična antistres in izboljša razpoloženje tudi v najtežjih trenutkih. Znanstveni dokaz izhaja iz študije v reviji PLOS One, ki jo je na Kraljevi univerzi v Belfastu izvedla Jenny Groarke, članica Centra za izboljšanje zdravstvene kakovosti življenja.

V raziskavi je sodelovalo 80 posameznikov, ki so opravili konsolidirani eksperimentalni test v psihologiji, tako imenovani "Trier social stress Task", ki je sestavljen iz scenarija, povezanega s stresom javnega govora. V praksi jim je bilo rečeno, da v pisni obliki in v samo petih minutah pripravijo majhen odlomek o svojem življenju in da ga bodo morali nato ustno predstaviti pred občinstvom.

Ni važno, za kakšno zvrst glasbe gre

Po pisanju so strokovnjaki osebe razdelili v dve skupini. Prva je deset minut pred ustno predstavitvijo poslušala svojo najljubšo glasbo, druga skupina je poslušala znanstveni dokumentarec.

Po desetih minutah pavze so se tisti, ki so poslušali najljubšo glasbo, počutili veliko bolj sproščene, manj zmedene, manj žalostne ali depresivne ob misli, da bi morali govoriti v javnosti kot tisti, ki so poslušali dokumentarec.

"Ko ste pod stresom, vam bo poslušanje glasbe pomagalo, da se počutite bolje. In pri tem ni pomembno, da poslušate pesmi, ki veljajo za sproščujoče. Poslušajte svojo najljubšo glasbo, čeprav je bil rock ali heavy metal," zaključuje Groarke.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.