Avto
9950 ogledov

Policija o uporabi brezpilotnih zrakoplovov pri zaznavanju prekrškov

dron Profimedia
V tujini policisti pri nadzoru prometa in ugotavljanju prekrškov v prometu vse pogosteje uporabljajo tudi brezpilotne zrakoplove. Na slovensko policijo smo naslovili vprašanje, ali tudi sami razmišljajo o uporabi dronov v prometu za ugotavljanje prometnih prekrškov?

Policija z droni lahko spremlja prečkanje rdeče luči, napačno zavijanje, prehitevanje čez polno črto in številne druge kršitve, so nedavno pisali slovaški mediji. Na Slovaškem policija hvali uporabo brezpilotnih zrakoplovov, na družbenih omrežjih pa tudi objavlja posnetke, ki jih iz zraka ob prekrških voznikov naredijo vozniki. Voznik takšne "policijske patrulje" v zraku nima možnosti opaziti, pišejo tamkajšnji mediji.

Droni lahko snemajo različne oblike prometnih prekrškov. Na primer napačno zavijanje ali prehitevanje na ravni črti. "Drone bomo uporabljali predvsem na zahtevnejših terenih, kot so vzponi, spusti, zahtevni zavoji," so sporočili slovaški policisti.

policija | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Slovenska policija: Odprti smo za vse možnosti

Slovenski policiji je poznano, da več evropskih policij uspešno uporablja brezpilotne zrakoplove (drone) za nadzor cestnega prometa. "Zelo so uporabni za izvajanje observacij prometa na kritičnih odsekih cest, saj policija na ta način lahko ugotavlja in hkrati dokumentira hujše kršitve. Brezpilotni zrakoplovi so primerni tudi kot pripomoček pri urejanju oziroma spremljanju prometnih tokov v primeru večjih zgostitev prometa," so nam odgovorili.

Tudi sami priznavajo, da se z razvojem tehnologije odpirajo možnosti, da se s pomočjo brezpilotnih zrakoplovov izvajajo meritve varnostne razdalje. "V prihodnje bi se na tak način lahko izvajale tudi meritve hitrosti," so prepričani.

dron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ključna je zakonodaja

Policija ima v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije pooblastilo, da brezpilotne zrakoplove uporablja za »dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov in identificiranje kršiteljev oziroma storilcev, omenjena določba pa je bila nato predmet ustavne presoje, ki je uporabo brezpilotnih zrakoplovov omejila na okoliščine, ko bi neki prekršek, ki je že storjen, želeli le še dokumentirati. "V praksi zato brezpilotne letalnike lahko uporabljamo za dokumentiranje kraja prometne nesreče, ni pa jih dovoljeno uporabljati za klasično observacijo cestnega prometa, s katero bi prekrške šele zaznavali," pojasnjujejo policisti.

Dodajajo, da je Ustavno sodišče sprejelo odločitev, da bi morebitno uporabo brezpilotnih zrakoplovov na nadzor cestnega prometa lahko le zelo ozko omejili s posebno zakonsko določbo, kar pa je v praksi zelo težko oziroma bi bila takšna uporaba neučinkovita in  nepraktična. "Policija je pripravila že nekaj zakonskih predlogov, ki pa jih za zdaj nismo uspeli umestiti v zakonodajni postopek," dodajajo.

sekcijsko merjenje hitrosti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenska policija uvaja novosti

Slovenska policija se pri svojem delu stalno modernizira. Tako so se modernizirali tudi na področju nadzora pametnih tahografov, "zato letos nabavljamo prvo napravo za nadzor pametnih tahografov na daljavo. V sodelovanju z družbo DARS in njihovim pogodbenim partnerjem uporabljamo sisteme za tehtanje vozil v prostem prometnem toku." Prometna policija množično uporablja laserske merilnike hitrosti z video zapisom, ki omogočajo izvajanje meritev razdalje med vozili in so se po trditvah policije izkazali za zelo uporabne. V bližnji prihodnosti želijo nabaviti merilnike hitrosti, ki omogočajo izvajanje meritev med vožnjo, kar bo predstavljalo pomemben napredek na tem področju. "V sodelovanju z DARS-om bomo v prihodnjih dveh letih na avtocestah začeli izvajati meritve povprečnih hitrosti na cestnih odsekih, omenjeni ukrep pa bo zagotovo imel pozitivne vplive na varnost cestnega prometa."

Krn policija gorska policija helikopter | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

Dodajajo še, da policisti pri svojem delu že nekaj let uporabljajo aplikacijo ePolicist preko katere vodijo večino policijskih postopkov. Omenjeni pristop je prav tako povezan z uvajanjem novih tehnologij, možnosti na tem področju pa se vseskozi povečujejo. Za prihodnje zato načrtujejo, da omenjeno aplikacijo prenovijo in s tem nadgradijo.

V prihodnjih letih si želijo še, da bi lahko v nadzor cestnega prometa uvedli tudi sodobna tehnična sredstva, ki jih nekatere evropske policije že s koristjo uporabljajo – gre predvsem za sisteme za prepoznavo registrskih tablic, sisteme za odkrivanje nepravilne uporabe mobilnih telefonov in neuporabe varnostnih pasov. Uporaba omenjene opreme pa je povezana s spremembo zakonodaje, kjer pa policija lahko le predlaga zakonske spremembe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Karnekaj 21:23 04.maj 2024.

    Iz dneva v dan samo kako cloveka cimbolj stisnit v kot in ga kaznovat, dan na dan samo ta drkarija,pa se sploh zavedate kaksen teror je to,v cem je sploh se smisel da futramo te psihopate!!!

  • T_rex 19:36 04.maj 2024.

    ja to = pa prov_zares supr krasna ideja ... se grem kuj u pondeljk prjavt na > policija.si < za operaterja 👍

  • pravičnik77 18:55 04.maj 2024.

    s takim informativnim pooblaščencem je čudno, da lahko avto v prometu zaustavijo in pregeledajo veljavnost osnovnih dokumentov...