Avto
8070 ogledov

Velika novost - tuje agencije vas ne bodo več lupile za prometne prekrške

Kazen, policist Facebook
Številni Slovenci so že dobili prometno kazen iz tujine, pri kateri je pomagalo zasebno podjetje in si ob tem pripisalo zajetno provizijo na račun voznika. Evropska unija je temu naredila konec, je pa razširila nabor prekrškov, zaradi katerih boste dobili tujo položnico.

Poslanci Evropskega parlamenta so v sredo potrdili novosti glede čezmejnega kaznovanja za prometne prekrške, ki bodo veljale tudi za slovenske državljane.

Trenutno kar okoli 40 odstotkov čezmejnih prometnih prekrškov, ki jih naredijo vozniki iz drugih držav, ostane nekaznovanih. Nova pravila naj bi spodbudila večje sodelovanje članic EU, da si medsebojno pomagajo pri ugotavljanju odgovornosti tujega voznika za prometni prekršek.

Radar na cestninski postaji Log Slovenija Ta sosednja država vas bo neusmiljeno terjala za prekrške

Posodobljena pravila precej razširjajo seznam prometnih prekrškov, ki bodo voznike preganjali prek meja posameznih članic. Poleg prehitre vožnje, vožnje pod vplivom alkohola ali neupoštevanja rdeče luči so zakonodajalci EU med drugim zdaj dodali še nevarno parkiranje, nevarno prehitevanje, prečkanje neprekinjene črte in prekrške pobega s kraja nesreče.

Država, v kateri se je zgodil prekršek, bo imela v skladu z novimi določili čas 11 mesecev od datuma prekrška, da izda opozorilo o prometnem prekršku. Opozorilo o prekršku mora vsebovati čas in okoliščine prekrška, pa tudi informacije o tem, kako se pritožiti zoper globo. 

Organi države morajo v roku dveh mesecev odgovoriti na vse zahteve druge države, v kateri se je zgodil prekršek. Država, v kateri kršitelj prebiva, lahko tudi prevzame izterjavo prometnih kazni, če je znesek večji od 70 evrov in so bile ostale pravne možnosti izčrpane. 

Konec prakse z zasebnimi podjetji

Hrvaška parkirna kazen  | Avtor: bralka bralka

 

Na pobudo poslancev Evropskega parlamenta so v posodobljena pravila sprejeli določilo, s katerim želijo v Bruslju končati s prakso, ko so v imenu držav pobiranje kazni prevzela kar zasebna podjetja. Ob tem so si pripisale še zajetne provizije, ki so jih pripisale končnemu znesku na obvestilu o prekršku.

Po novem bo zasebnim družbam prepovedana kakršnakoli pomoč državi pri izterjavi prometnih kazni od tujih voznikov. Ta novost bo stopila v veljavo z zamikom in sicer dve leti po prenosu pravil v nacionalne zakonodaje.

Med novostmi posodobljenega odnosa do čezmejnih prekrškov se je Evropska komisija zavezala k vzpostavitvi posebnega spletnega portala v vseh uradnih jezikih članic. Na enem mestu bodo zbrana vsa pravila, načini pritožb in druge informacije v zvezi s čezmejnim kaznovanjem.

Pri ETSC zadovoljni, pogrešajo pa kazenske točke

Pri nevladni organizaciji Evropski svet za prometno varnost (ETSC) so pozdravili nova pravila glede čezmejnega kaznovanja za obnašanje voznikov, ki bodo po njihovem mnenju zagotovila tesnejše sodelovanje institucij med državami in izboljšale prometno varnost. Pri ETSC so med novimi prekrški, ki so vključeni v izmenjavo informacij, opozorili predvsem na tiste, ko povzročitelj trka zapusti kraj dogodka, ne da bi pustil podatke.

"Svoboda gibanja znotraj EU ne pomeni svobode do prehitre vožnje ali vožnje pod vplivom alkohola, ko ste zdoma," so zapisali pri ETSC, kjer so zadovoljni, da je tako pomemben dogovor uspel še pred junijskimi volitvami v nov sklic Evropskega parlamenta. Kritični pa so do dejstva, da se članice niso poedinile glede stranske sankcije kaznovanja s kazenskimi točkami. To bo prej ali slej znova na mizi odločevalcev, so prepričani pri prometnem svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:26 03.maj 2024.

    Ali to velja tudi za HR ? 😎