Magazin > VIP
9845 ogledov

Priznani frizer Stevo Pavlović spregovoril o težki preteklosti

Klemen Slakonja, Stevo Pavlović.
1/6
Nenad Cakić
Legendarni mojster pričesk Stevo Pavlović je poskrbel za nov mejnik. V prvi frizerski monografiji pri nas, ki nosi veličasten naslov Art of Hair, je združil bleščeče vrhunce več kot tri desetletja bogate kariere.

Frizerski mojster Stevo Pavlović se je rodil v revni družini v vasi Pilica v Bosni in je neizmerno ponosen na svoje korenine. Tako zelo, da je ime vasi, kjer je odraščal prva leta, umestil na naslovnico monografije Air of Hair, izid katere so nedavno pozdravila največja frizerska imena iz regije. Legendarni frizer odkrito govori o nenehnih življenjskih preizkušnjah in iskanju prostora pod soncem. 

"Rojen sem v tradicionalni srbski družini v Bosni, z zelo strogimi moralnimi in etičnimi. Blizu sta mi Prežihov Voranc in njegov Boj na požiralniku. Tudi moja družina se je borila za preživetje," pravi Stevo, ki je prva leta živel na vasi pri dedku in babici, nekaj časa pa s starši v Berlinu, kjer sta oba imela službo. Pri desetih letih se je z mamo in starejšo sestro preselil v Ljubljano. "Bil sem nižje rasti, s socialnega dna, otrok ločenih staršev, mama je bila samohranilka in čistilka. Moja mama je bila čudovita mati, ki je svoje otroke branila, ščitila in zanje garala, da nas je preživela. Kot priseljenec nisem imel idealnih pogojev za razcvet oziroma sem postal 'čefurček'," se spominja Stevo, ki pa je bil vedno zagnan in priden, tako je bil naučen.

V osnovni šoli je mami pomagal čistiti stolpnice, njegov najljubši predmet je bil zgodovina in kot deček je bil prepričan, da bo postal profesor zgodovine. Mama mu je predlagala frizersko šolo in v drugem letniku je spoznal svojo profesionalno mamo, kot rad pravi legendarni ljubljanski frizerki Meti Podkrajšek. "Od petnajstega leta sem delal pri njej. Najprej kot praktikant, z metlo v roki. Šele z marljivim delom sem si pridobil zaupanje in postopno napredoval," se prvih let prakse in dela v salonu pri priznani mojstrici pričesk spominja Stevo. "Odprl se mi je svet visoke družbe, medijskih osebnosti, pravnikov, zdravnikov, intelektualcev, umetnikov, kar me je tako prevzelo, da sem se odločil, da bo to moj poklic," še pove Stevo in doda, da je pri Meti odkril tudi neverjetno dimenzijo oblikovanja in dizajna.

Slavimo frizerstvo kot umetnost

Meta Podkrajšek, Stevo Pavlović, Peter Klinc | Avtor: Nenad Cakić Nenad Cakić

Art of Hair oziroma umetnost las je slikovit sprehod skozi različna desetletja postavljanja smernic, izobraževanja profesionalcev in javnosti ter pridobivanja neprecenljivih mednarodnih izkušenj. Stevo je znanje črpal od največjih imen slovenske in svetovne frizerske scene, ki z navdušenjem ugotavljajo, kako pomembno je njegovo delo.  

"Monografija je pika na i moji karieri in je zvezda, ki bo kazala pot drugim frizerjem. V regiji poznam veliko strokovnjakov na tem področju, ki imajo za seboj spoštljiv opus ustvarjanja, zato pričakujem, da se bodo tudi oni opogumili. Občutki ob izdaji so prekrasni, saj sem uresničil še ene sanje. Obenem sem izjemno počaščen in vzhičen, da so me na ta pomemben dan podprla velika imena iz frizerskega sveta. Čeprav smo si konkurenti, mi je v veliko veselje, da se spoštujemo in slavimo frizerstvo kot umetnost," je strnil misli ob veliki prelomnici, ki je bila zanj še toliko bolj čustvena, saj je bila na dogodku navzoča njegova mentorica in legendarna frizerka Meta Podkrajšek. "Bil sem mlad priseljenec iz revne družine, ko me je sprejela na prakso. Vzela me je pod svoje okrilje, mi dala priložnost in znanje, zato bom vselej ponosno rekel, da je Meta poleg moje matere samohranilke ključna oseba v mojem življenju. Ni le velika umetnica, temveč tudi izjemno plemenita ženska, ki ji bom hvaležen do konca svojih dni."

"Nisem čustvena ženska, a sem strašansko ponosna na vse, kar je dosegel. Spomnim se časov, ko sem ga sprejela na prakso. Že takrat je imel veliko voljo do učenja, bil je priden in zagnan. Če bi imel vsak moj učenec vsaj petdeset odstotkov njegove delovne vneme, bi bili vsi zmagovalci! Zelo ga imam rada, razvil se je v vrhunskega frizerja, malce mu zamerim le, da je bil član navijaške skupine Green Dragons. Z monografijo pa je zadel v polno!" pa je o Stevu povedala Podkrajšek.

Komentarjev 9
  • manja53 17:42 24.april 2024.

    Da je bil? Zakaj preteklik, še vedno je!!

  • manja53 17:42 24.april 2024.

    Je bil? Še je!

  • Avatar Herkules
    Herkules 12:56 24.april 2024.

    Ćobane, striži raje prave ovce, na katerih si se tudi izobrazil in izgubil junfer!