Slovenija
5429 ogledov

Mesec: "40 let je dovolj!"

Luka Mesec Žan Kolman/KPV
Pokojninska reforma ne bo posegala v potrebna leta delovne dobe. "40 let je dovolj," je zatrdil Mesec.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je danes predstavil glavna izhodišča pokojninske reforme, ki naj bi se v parlamentarni proceduri znašla v začetku prihodnjega leta. 

Kot je napovedal, bo ključna vzdržnost pokojninskega sistema - torej da bo javno-finančno zdržal naslednja desetletja, tudi morebitne krize, ter da se bo lahko vsakdo zanesel na to, da bo pokojnino redno prejemal.

Drugo izhodišče bo dostojnost - da noben prejemnik pokojnine ne bo pod tveganjem revščine. 

Ukrepi se bodo uvajali postopno, do leta 2035, ko se reforma konča. Nekateri ukrepi bodo uvedeni sočasno, drugi pa v določenem časovnem zaporedju. 

Želijo si sistema, v katerega se ne bo neprestano politično posegalo, saj je bil prejšnji zakon, kot je povedal Mesec "dvajsetkrat noveliran".

V parlament naslednje leto

V prvi fazi bo potekalo usklajevanje s socialnimi partnerji, dialog bo vodil državni sekretar Igor Feketija, nato pa bo vajeti prevzel Mesec sam. Socialni dialog bo tekel v drugi polovici letošnjega leta, že v začetku naslednjega pa bo reforma v parlamentarni proceduri, je napovedal.

Zatrdil je, da 40 let delovne dobe ostaja dovolj za prejemanje pokojnine. Drugače pa bo glede starosti, po kateri se lahko upokojiš - ta točka bo odprta za razpravo, je dejal minister.

Pojasnil je, da bo reforma izničila potrebo po izrednih uskladitvah pokojnin, ki so jih izvajale vlade: "To je ena od stvari, ki jih naša reforma naslavlja. Zaradi prenizkega odmernega odstotka, ki je bil dogovorjen leta 2013, je bilo treba v sistem ves čas posegati za socialno pravičnost, zato je tudi prihajalo do izrednih uskalditev pokojnin in pogovorov o višjem odmernem odstotku."

Podrli bodo še 20 objektov

Matej Arčon | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Podpredsednik vlade Matej Arčon je dejal, da so na seji vlade potrdili seznam stavb za odstranitev v občinah Ljubno in Luče, gre za 20 v poplavah poškodovanih objektov. Odločitev lastnikov je, za kakšno povrnitev škode se bodo odločili, na voljo so tri možnosti: denarna odškodnina, nadomestna gradnja ali s strani vlade financiran odkup druge nepremičnine. "S temi možnostmi smo lastnike že seznanili," je dejal Arčon.

O sanaciji po poplavah je povedal še, da bodo o naslednjih 17-ih domovih, ki so na seznamu za potencialno odstranitev, odločali v maju.

Povedal je še, da je bil sprejet akt za sanacijo območja stare cinkarne v Celju, ki je opuščeno in degradirano. Razkril je tudi, da bo vlada za gradnjo nizko energetskih hiš izplačala vzpodbude v višini treh milijonov evrov. S tem bi lahko pomagali okoli 200 družinam, je dejal Arčon.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 68
  • kapibara1 14:46 25.april 2024.

    Lani dobival celo leto plačo z postavko: dodatek do minimalne plače cerjka 40€.. JS- plačilna skupina J.. - prišla Odločba dohodnina IN ČE NEBI SAM VPLAČA TISTE % v 3. steber, bi moral doplačati slabih 30 €

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:19 25.april 2024.

    Kdo je nastavil tega mulca na tak položaj.Ko smo se mi borili za svobodo 91,je ta bil še v jajcu,zdaj nam pa tle on pamet soli dmjm

  • Toma 08:30 25.april 2024.

    V starih časihje bilo malo študiranih in so vsi lahko šli z 58-imi leti ali prej v penzijo. Sedaj pa 9 let penalov! Kot, da je študij lažji od službe, pa še sam se moraš vdrževat!