Šport > Košarka
7406 ogledov

Luka s ključno trojko minuto in pol pred koncem, Dallas do zmage

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so izenačili serijo. Na drugi tekmi v Los Angelesu so premagali Clippers s 96:93.

LA Clippers in Dallas Mavericks so v Los Angelesu odigrali še drugo tekmo prvega kroga končnice. V nedeljo so bili prepričljivo boljši košarkarji iz Kalifornije, ki so takrat v prvem polčasu povsem nadigrali goste, nato pa prednost brez večjih težav ohranili do konca dvoboja. Razlika se je v drugem polčasu gibala med 29. in desetimi točkami.

Tokrat se je v peterko domačih vrnil še Kawhi Leonard, ki je zaradi težav s kolenom izpustil zadnjih osem tekem rednega dela in prvi obračun v končnici.

Mavericks, ki so prvi dvoboj začeli zelo medlo, so prvo četrtino tokrat odprli nekoliko boljše. Luka Dončić je sicer že po minuti in pol prejel neprijeten udarec, nekaj trenutkov je obležal na tleh, nato pa zadel dva prosta meta za vodstvo s 4:2. Prekršek nad njim je storil Ivica Zubac, ki je minuto kasneje dobil še drugo osebno napako in odšel na klop. Hrvat je sicer blestel na nedeljski tekmi.

Ob zelo zavzeti igri v obrambi sta nasprotni moštvi težko prihajali do točk. Pod svojim košem se je z blokado izkazal tudi slovenski as, 'banano' je prilepil Masonu Plumleeju, ki je zamenjal Zubca, v napadu pa je prvi zvezdnik Dallasa podelil asistenci za koša Derecka Livelyja in Derricka Jonesa Jr. Mavs so na polovici četrtine vodili z 9:8.

Domači so kasneje v dveh zaporednih napadih izgubili dve žogi, Dončić pa je na drugi strani parketa nanizal kar osem točk, pri tem je zadel dva meta za tri točke, Dallas je povedel z 18:11.

Razlika bi bila lahko še višja, vendar je Maxi Kleber po podaji Slovenca zgrešil svoj met izza črte.

S štirimi zaporednimi prostimi meti so se Clippers približali, a je Luka odgovoril z novim košem, v naslednji akciji pa je na trojki našel Kleberja, ki je bil tokrat uspešen za 23:15.

Dončić je nato sedel na klop, zbral je 12 točk, skok, tri podaje in blokado. Paul George je dosegel zadnji koš v četrtini, Clippers je približal na 19:23. Domači so iz igre metali le 5/20, gostje 8/19. 

Luka Dončić, Kawhi Leonard | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav so gostitelji po trojki Normana Powella že povedli za točko, je zasedba iz Teksasa odgovorila s šestimi zaporednimi točkami, štiri je v tem nizu prispeval Dončić za 31:26. Luka je dosegel več kot polovico točk gostov (16).

Na sredini četrtine so po trojki Kyrieja Irvinga gostje povedli z razliko sedmih točk. A Dončić je nato sedel na klop, Clippers pa so se hitro približali na -2.

Luka se je vrnil na parket, s prostima metoma je slabi dve minuti pred koncem prvega polčasa poskrbel za 43:39. V zaključku četrtine je še dvakrat poizkusil z metom za tri točke, vendar bil obakrat nenatančen. Ob zvoku sirene, ki je označila konec polčasa,  je sicer zahteval prekršek, a ga v zelo fizični tekmi sodniki niso uslišali.

Ostalo je pri prednosti Dallasa s 45:41.

Dončić je zbral 18 točk, ki jim je dodal še po štiri ulovljene žoge in asistence. Drugi strelec gostov je bil Jones Jr., ki je vknjižil 9 točk. Na drugi strani je James Harden vpisal 12, George pa 10 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z Dallasovo izgubljeno žogo in košem Leonarda, a je na drugi strani Irving zadel trojko, Dončić pa nato poskrbel za 50:43. A tudi tokrat so se Clippers hitro približali, po trojki Hardna so Mavericks ponovno vodili le za dve točki.

Irving je kasneje odlično podal za trojko P. J. Washingtona, nato pa v obrambi ukradel žogo in zaključil protinapad. Pri novem zaostanku za sedem točk se je domači trener Tyronn Lue odločil za minuto odmora.

Dallas je imel dva napada, da bi povišal prednost, a ob odprtih metih žoga ni hotela skozi obroč. Po trojki Georga, skoku in košu Leonarda ter dveh prostih metih Zubca je prišlo do izenačenja.

Dončić je odgovoril s trojko, nato je to ponovil tudi Irving za 61:55.

Mavericks bi morali pobegniti na osem točk naskoka, a je Washington zgrešil preprosto polaganje. Isti igralec je nato storil še korake. Clippers so to izkoristili in tri minute pred koncem četrtine povedli z 62:61.

Ob peti Dončićevi asistenci je Washington Dallas vrnil v vodstvo, devet sekund pred koncem četrtine pa je prekršek nad Hardnom pri metu za tri točke storil Josh Green. Sledili so trije uspešni meti, Clippers pa so prvič na tekmi povedli za dve točki.

Luka je imel dovolj časa za prodor in koš, a tudi za tehnično napako. Ob njegovem metu je prišlo do kontakta, ki pa ni bil dosojen, Slovenec se je pritožil, na tekmi, kjer so drugače delilci pravice dopuščali marsikaj, pa je sledil hiter pisk piščalke. S prostim metom je nato Harden poskrbel za vodstvo s 66:65.

Po minuti in pol zadnje četrtine je težek met za tri točke ob zvoku sirene zadel Powell. Green je imel odprt met iz kota, a je zgrešil, Zubac pa je na drugi strani zadel za 73:67. Jason KIdd je vzel 'timeout'. Ostalo je še devet minut in pol igre.

Po vrnitvi na parket je Slovenec zbral šesto podajo ob košu Washingtona, nato pa je zadel enega od dveh prostih metov za -3. To razliko je s trojko izničil Washington, nato pa je met za tri točke zadel še Dončić. Dallas je z delnim izidom 9:0 povedel s 76:73.

Powell je po domači minuti odmora zgrešil, na drugi strani pa je po Dončićevi podaji trojko zadel Irving.

Luka je novo asistenco, že osmo,  vpisal 4:40 pred koncem, ko je bil še enkrat več izza črte natančen Washington. Na semaforju se je izpisal izid 84:76. Mavericks so tako izenačili do takrat svoj najvišji naskok na tekmi, za osem točk so vodili tudi v prvi četrtini.

Clippers so se še enkrat približali na tri točke zaostanka. A nato je Dončić podal za trojko Kleberja, v naslednjem napadu pa je bil natančen še sam. Slabo minuto in pol pred koncem je bilo 90:81.

Po minuti odmora je s trojko odgovoril Harden, po zgrešenem metu Irvinga pa je bil za dve točki uspešen še Zubac za 86:90. Washington je 34 sekund pred koncem zadel dva prosta meta za +6.

Na enak način je odgovoril George, Jones Jr. pa je bil kasneje le polovično uspešen s črte prostih metov. Ostalo je še 22 sekund, bilo je 93:88, Clippers pa so vzeli še svojo zadnjo minuto odmora.

Sledila je neumnost Irvinga, Leonard mu je pobegnil, dosegel koš, Kyrie pa je storil še prekršek. Celotna akcija je trajala le dve sekundi. Pri Dallasu so zahtevali pregled posnetka, sodniki so razveljavili osebno napako, Kawhi pa je na veselje gostov tako ostal brez dodatnega prostega meta. Bilo je 93:90.

Ducat sekund pred koncem je Irving zadel prvi prosti met, zgrešil drugega, a je izjemno pomembno žogo v napadu pobral Kleber. Storjen je bil še en prekršek nad Kyriejem. Ta je bil tokrat natančen obakrat za nedosegljivih +6.

George je sicer ob zvoku sirene še zadel trojko, ki pa ni nič spremenila. Dallas je zmagal s 96:93.

Luka je v svojo statistiko vpisal 32 točk, 6 skokov, 9 podaj ter blokado in ukradeno žogo. Irving je dosegel 23, Washington pa 18 točk, od tega kar deset v zadnji četrtini.

Pri domačih sta Harden in George zbrala po 22 točk. Leonard, ki očitno še ni bil pravi, pa 15.

 

Indiana do "breaka" v Milwaukeeju

Prav tako na zahodnem delu je Minnesota Timberwolves s 105:93 doma odpravila Phoenix Suns za vodstvo z 2:0 v zmagah. Na vzhodnem delu pa je ekipa Indiana Pacers v gosteh s 125:108 nadigrala Milwaukee Bucks in izid v zmagah izenačila na 1:1.

Na preostalih dveh tekmah večera velja izpostaviti, da je Indiana prišla do tako željene zmage v gosteh in izenačenja serije na 1:1. V Milwaukeeju, kjer za domače ni igral poškodovani Grk Giannis Antetokounmpo, je bil ključni mož Indiane Pascal Siakam s 37 točkami, 11 skoki in šestimi podajami. Myles Turner je dodal 22 točk, Andrew Nembhard pa 20. Damian Lillard je bil s 34 točkami prvi mož domačih.

Jaden McDaniels pa je s 25 točkami vodil Minnesoto, pri kateri je celotna prva peterka dosegla dvomestno število točk, do druge zmage v seriji proti Suns. Ti so v drugem polčasu zbrali le 42 točk, igralci Minnesote so obenem zabeležili 31 točk iz dvajsetih napak Phoenixa, ti pa so v tem elementu prišli le do dveh točk.

 

* * Izidi, končnica, 1. krog:
- vzhod:
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers       108:125
(izid je izenačen na 1:1 v zmagah)

- zahod:
Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns  105:93
(Minnesota vodi z 2:0 v zmagah)

LA Clippers - Dallas Mavericks          93:96
(Luka Dončić 32 točk, devet podaj in šest skokov za Dallas)
(izid je izenačen na 1:1 v zmagah)
Komentarjev 1
  • Ender3 13:33 24.april 2024.

    Slovenceljni pa od sreče v jok. Še nogomet je postal postranska tema..

Sorodne novice