Svet
26192 ogledov

Vučić: "Ne vem, ali so bolj odvratni Slovenci ali ti ljudje ..."

Aleksandar Vučić Epa Aleksandar Vučić v ZN.
V Združenih narodih (ZN) so razpravljali o situaciji na Kosovu. Srbski predsednik je zavzel ostro stališče.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se še naprej mudi na zasedanju ZN v New Yorku. Po nedavni seji Misije ZN na Kosovu (Unmik) v Varnostnem svetu ZN je zavzel ostro stališče. 

Na omenjeno sejo je namreč kosovska predsednica Vjosa Osmani pripeljala številčno delegacijo, ki je sprva v celoti niso hoteli spustiti v dvorano, čeprav naj bi šlo za predsedničine svetovalce. Izkazalo se je, da gre, po trditvah kosovske delegacije, za žrtve posilstev, ki so jih na območju nekdanje srbske pokrajine zakrivili pripadniki srbskih oboroženih sil.

"Sami ste videli, kakšno predstavo so pripravili. To je bilo šokantno. Lagali so v imenu teh žensk," je v pogovoru z večinoma srbskimi mediji po seji dejal Vučić.

"Vsakemu je hudo, ko vidi žrtve posilstev in to je težko komentirati. Spravili so nas v grozen položaj. Toda nam ni nihče rekel, da je dovoljeno na sejo pripeljati žrtve kateregakoli konflikta. Mi bi lahko dvorano napolnili do zadnjega kotička z žrtvami albanskega nasilja," je nadaljeval Vučić.

"Sprva jih niso pustili v dvorano, toda potem nam je postalo jasno, da so se vse dogovorili z Američani, Slovenci, Švicarji in ostalimi. Ne vem, kdo je bil bolj odvraten, ali Slovenci ali kdo od drugih, ki je govoril na tej seji. Toda to smo vzdržali in pokazali, da se znamo boriti za svojo integriteto, tudi proti najmočnejšim državam," je smelo končal Vučić.

Srbski odpravnik poslov v Sloveniji na zagovor

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi žaljivih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani, je danes na Brdu pri Kranju povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Fajon je besede Vučića označila za žaljive in nesprejemljive, zaradi česar so se odločili na zagovor poklicati srbskega odpravnika poslov. "Zahtevamo pojasnilo, opravičilo, to ni v duhu dobrih sosedskih oziroma prijateljskih odnosov," je dejala in Vučićeve besede označila tudi za neresnične.

Kot je dodala, si ne predstavlja dobrega sodelovanja, če nekdo s takimi žaljivimi besedami nastopa in žali celoten narod. "Pričakujemo, od Srbije, da v duhu evropskih vrednot, ki jih sama zagovarja, tudi deluje," je še dejala ob robu zasedanja skupnega odbora Slovenija-Koroška.

Na Vučićeve besede se je odzval tudi kabinet predsednika slovenske vlade Roberta Goloba:
"V svoji izjavi ob robu zasedanja VS ZN je srbski predsednik Aleksandar Vučić uporabil skrajno žaljive izraze, ki ne pritičejo predsednikom držav in še manj prijateljskim odnosom med slovenskim in srbskim narodom. Izrazi nas spominjajo na neke druge čase in so nevredni doseženi ravni odnosov med državama. Slovenija svoje delo v VS ZN opravlja načelno in si iskreno prizadeva za iskanje miru in sprave med narodi. Slovenija je temu zavezana v tudi v odnosu do Srbije. Spoštljiv odnos do teh naših prizadevanj je zato najmanj, kar lahko pričakujemo od predsednika prijateljske Srbije, ki je sicer reden gost v naši državi."

Obojestranske obtožbe

Združeni narodi ZN | Avtor: Epa Epa

Srbski predsednik je na navedeni seji dejal, da se surovo zatiranje in preganjanje Srbov na Kosovu nadaljuje. Zatrdil je, da albanska večina srbska imena zgodovinskih krajev nadomešča z albanskimi, da Srbi ne dobivajo pokojnin in štipendij, Albanci pa jih zatirajo z oboroženimi skupinami, ki bi se morale razpustiti. Srbi po njegovih besedah zaradi zastraševanja zapuščajo Kosovo.

Osmani pa je navedla statistiko, po kateri je Srbijo "v času Vučićevega režima" zapustilo več kot pol milijona ljudi, in dodala, da je več kot jasno, zaradi koga ljudje bežijo.

Žbogar: Dve realnosti

Samuel Žbogar | Avtor: Epa Epa

"To debato imamo dvakrat na leto. Člani Varnostnega sveta se soočajo z dvema realnostima," je dejal slovenski veleposlanik pri ZN Samuel Žbogar.
 
"Četudi je v vsaki od teh realnosti nekaj resnice, jima Varnostni svet ne pomaga k zbližanju in te debate služijo kot poudarjanje razlik, ne pa kot iskanje rešitev," je še dejal Žbogar. Dodal je, da Slovenija podpira razmislek Unmika glede njegove prihodnje vloge v kosovski družbi.

V Srbiji je burne odzive sprožil tudi prejšnji teden vloženi predlog resolucije ZN, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici. Pri njegovi pripravi je sodelovala tudi Slovenija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 94
  • Fregasto 12:45 26.april 2024.

    Od voditelja države ne bi pričakoval tako nizkotnega posploševanja, a žal prihajajo na take položaje ljudje, ki tam ne bi smeli biti.

  • jezero 06:26 26.april 2024.

    Vučić tako utiša in podreja Črnogorce in poskuša tudi pokoriti Bosance.

  • dare326 13:52 25.april 2024.

    Samuel, šiptarski zet.

Sorodne novice