Slovenija
76347 ogledov

Opozorilo glede prihajajočih neviht: V teh krajih možna tudi toča

Nevihta, oblaki, neurje Profimedia
Glavnino nevihtnega dogajanja pričakujejo v torek, ko bo prisotnega tudi nekaj več vetrovnega stržena – veter, ki po višinah spreminja smer.

Vremenoslovci portala Neurje.si so izdali prognozo neviht za današnji in jutrišnji dan.

Kako se padavine gibajo po državi, lahko spremljate na radarski sliki padavin.

"Ponoči se bo nestabilnost povečala, zato se bodo nevihte pojavljale v večjem delu države – nekaj močnejših z nalivi lahko ponoči nastane na vzhodu Slovenije," so zapisali.

Glavnino nevihtnega dogajanja pričakujejo v torek, ko bo prisotnega tudi nekaj več vetrovnega stržena – veter, ki po višinah spreminja smer.

Kot so pojasnili, bo v popoldanskih urah prevladoval južni do jugovzhodni veter, ki bo predelom obarvanim z oranžno barvo dovajal nekaj več konvektivne energije za razvoj močnejših nevihtnih celic. 

"Predvsem na območju Dolenjske ali Štajerske lahko popoldne nastane kako krajevno neurje z močnimi nalivi in tudi točo. Tudi za okolico med Zagrebom in Varaždinom nekateri modeli nakazujejo razvoj močnejših neviht (supercelični index na WRF kartah + CAPE), ki bi lahko hipotetično takrat potovale v smeri Maribora, kjer bo v popoldnevu največ energije – MLCAPE – tudi do 2000 J/kg. Težave bodo vnovič povzročali močnejši nalivi, ki smo jih ob takih nevihtnih dogodkih vajeni. Posledično lahko zopet računamo na možnost manjših hudourniških poplav in razlitje nekaterih vodotokov," so pojasnili.

Aktualno napoved glede verjetnosti pojavljanja toče v posameznih pokrajinah lahko spremljate na tej povezavi.

Arso je zaradi previdenega dogajanja za del države prižgal oranžni alarm.

dezurni@styria-media.si