Šport
146 ogledov

Konflikt med Wado in Usado se zaostruje: "Spustil si se tako nizko ..."

witold banka Profimedia Predsednik svetovne protidopinške agencije Witold Banka.
Ameriška protidopinška organizacija je Wado obtožila blatenja ameriških športnikov z namenom odvračanja pozornosti od dopinške afere s 23 kitajskimi plavalci.

Mednarodna protidopinška agencija (Wada) je tarča vse bolj ostrih kritik s strani Ameriške protidopinške agencije (Usada). Slednja je predsednika Wade Witolda Banko obtožila blatenja ameriških športnikov z namenom preusmerjanja pozornosti od primera 23 kitajskih plavalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

doping epruveta Osvojili šest medalj Šport Potrdili govorice: pred OI v Tokiu pozitivnih kar 23 športnikov iz te države

Omenjeni kitajski plavalci so bili pozitivni na dopinškem testu pred olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021, a jim je Wada vseeno dovolila nastop na igrah, saj je sledila pojasnilom kitajskih oblasti, da so bili povišani vzorci prepovedanih substanc posledica kontaminacije hrane v hotelu.

Usada je zaradi tega obtožila Wado pomoči pri potencialnem prikrivanju sistemskega dopinga s strani kitajskih oblasti. Na te trditve se je ostro odzval predsednik Wade Banka, ki je dejal da 90 odstotkov športnic in športnikov, ki tekmujejo v ameriških profesionalnih ligah in na univerzah, ni zavezanih mednarodnim protidopinškim pravilom.

doping Dvojna merila Šport Razkritje pretresa športni svet, Wada brani svoje stališče

Ob tem je izpostavil primere treh ameriških športnikov, ki so bili prav tako pozitivni na doping kontroli, a je bila prepovedana snov podobno kot v primeru kitajskih plavalcev posledica kontaminacije iz okolja, v katerem so bivali.

Banka je tem ob dodal še, da pred igrami v Tokiu več kot 30 odstotkov ameriških športnikov ni imelo opravljenega protidopinškega testa, ki bi ustrezal mednarodnim standardom.

doping Tik pred OI v Parizu Šport Brutalna kazen! Protidopinška agencija suspendirala celo državo

Na te trditve se je odzvala tudi Usada, ki je zatrdila, da so bili omenjeni primeri razkriti, kršitelji pa diskvalificirani iz vseh tekmovanj. Dodala je še, da imajo profesionalne lige svoje organe, ki bdijo nad morebitno zlorabo prepovedanih substanc v športu in dejala, da so takšna namigovanja žaljiva ne le za športnike, ki tekmujejo v omenjenih tekmovanjih, temveč tudi za tekmovanja sama.

Zaradi javno izraženih dvomov v integriteto postopka proti 23 kitajskim plavalcem je Usado pred dnevi ostro kritiziral tudi nekdanji predsednik Wade Kanadčan Richard Pound. Slednji je v svoji izjavi namignil, da bi lahko imele obtožbe celo politične razsežnosti. "Usada je financirana s strani ameriške vlade, ki trenutno ni v najboljših odnosih s Kitajsko. Ali je to vse skupaj naključje?" je dogajanje slikovito komentiral Pound.

A Usada glede tega primera ostaja neomajna, poroča AFP. "Stvari najlažje pometeš pod preprogo tako, da napadeš tistega, ki jih je razkril. Natančno to počne Banka, ki se je zdaj spustil tako nizko, da z zavajanjem in polresnicami želi očrniti vse ameriške športnike," so zapisali pri Usadi.

Breezy Johnson Prekinila molk Šport Osramočena smučarka: "Naredila sem napako, zdaj plačujem posledice"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.