Avto
124 ogledov

10 razlogov za vzpon e-vozil

Električni avto Shutterstock
Podatki agencije Polk kažejo, da imajo evropski standardi o znižanju izpustov že vidne učinke. Letos naj bi bila rast proizvodnje povsem električnih vozil in priključnih hibridov kar 67 odstotna.

Lani so proizvedli 242 tisoč povsem električnih vozil in priključnih hibridov, že letos pa bo ta številka zrasla na 403 tisoč vozil. Za primerjavo, letos naj bi proizvodnja vseh vozil v svetovnem merilu v primerjavi z letom 2013 zrasla za 3,6 odstotkov.

Prisiljeni bodo izdelovati električna vozila

"Evropski zakoni o izpustih CO2 se bodo v drugi polovici leta še zaostrili. Kmalu bo začel veljati zakon o Euro6 motorjih," vzroke za vse bolj čista vozila in skorajšnji preboj "zelenih" vozil komentira avtomobilski analitik iz IHS Automotive Ben Scott in dodaja: "Dobra plat tega je, da avtomobilski proizvajalci ne izboljšujejo le klasičnih agregatov, pač pa predstavljajo povsem nova vozila, ki vozijo izključno na elektriko. Recimo BMW s svojim prvim električnim modelom i3. To bo vzpodbudilo tekmovalnost in rast zelenih avtomobilov v Evropi."

Rast proizvodnje električnih vozil je po mnenju HS Automotive glavni od desetih bistvenih dejavnikov, povezanih z električnimi vozili v avtomobilski industriji v letu 2014. Ostalih devet je:

- Izbira električnih, oziroma baterijskih vozil bo večja, kot kdajkoli prej. BMW ima električni i3, Volkswagen e-up in e-golf, prihaja golf kot priključni hibrid. Električen bo mercedes razreda B, pa audi A3 e plug-in hibrid, ... Množičnost bo ob primernejši ceni ključna za sprejetje tovrstnih vozil med vozniki.

- Do konca leta naj bi bilo po svetu postavljenih že 1,1 milijona polnilnic za e-vozila. Čeprav je večina namenjenih za domače polnjenje, razveseljuje podatek, da naj bi na javnih mestih zgradili 35.000 novih polnilnih postaj.

- Letos bodo predstavili polnilnice, ki so kompatibilne z vsemi vrstami polnilcev.

- Cene za domače polnilne postaje bodo nižje.

- Zaradi cenovne vojne ponudnikov baterij, se bodo pocenile tudi baterije za električna vozila. To bo v prihodnje pocenilo tudi električna vozila.

- Predstavljene bodo nove tehnologije za varčnejšo rabo vozil. Ford je že predstavil koncept C-max solar energi, ki ima v streho vgrajeni solarni paneli, ki lovita sončne žarke. "Sončni zbiralnik" lahko shrani toliko sončne energije, kot bi jo pridobili s štiriurnim polnjenjem na polnilni postaji. To zadostuje za 75 odstotkov potreb povprečnega voznika hibridnega vozila na dan. Bosch je razvil novo generacijo sistema  start/stop sistem, ki izklopi motor, ko je avto v prostem teku. Prihranek goriva naj bi bil 10 odstoten. Tovrstne tehnologije bi lahko motorje z notranjim izgorevanjem še bolj približali energetsko varčnim hibridnim in električnim vozilom.

- Izgradnja polnilnih postaj se prepočasi bliža pričakovanjem izpred petih let. Izgradnja je še vedno predraga. Upravljalci in lastniki naj bi že letos lažje zadihali, predvsem iz prihodkov iz oglasov, ki se bodo predvajali na integriranih zaslonih s tekočimi kristali na polnilnih postajah.

- Večja svetovna mesta, predvsem Kitajska, ki se borijo z onesnaženostjo, bodo letos začela z ugodnostmi za nakup "zelenih" vozil (električnih vozil, priključnih hibridov, vozil na gorivne celice). Po ulicah Pekinga naj bi se v prihodnjih treh letih vozilo 170.000 novih "zelenih" vozil, že 20.000 letos.

- Cena električnih vozil naj bi se letos znižala. Čeprav je Nissan za letos napovedal malenkostno zvišanje cene za svojega električnega leafa, je ta v primerjavi z letom 2012 cenejši za dobre štiri tisočake evrov. Podobnega padca je bil deležen tudi chevrolet volt, trendu bodo verjetno sledili tudi drugi. Manjkajo še državne spodbude, ki bodo ceno dodatno približale množicam. Dober primer je Nizozemska, kjer so zaradi davčnih olajšav na zelena vozila decembra prodali več priključnih hibridov mitsubishi outlander, kot v ZDA voltov in leafov v istem mesecu skupaj.

Komentarjev 7
  • marko54 20:11 14.julij 2021.

    Ocvirke:tebi petrolheadu: 1.Cene naftnih derivatov rastejo precej hitreje in precej bolj kot cene elektrike. Dandanes te kilometer vožnje z električnim avotmobilom stane 7 do 10x manj od dizelskega ali bencinskega, v prihodnosti pa bo razlika še bolj v prid električnega ...prikaži več avtomobila saj se naftni derivati dražijo bolj kot elektrika. Ostalo v odgovorih pod tvojim komentarjem.

  • Ocvirke 15:43 27.marec 2021.

    E-navdušencem: 1. elektrika za polnjenje e-vozičkov bo za vas čedalje dražja (in prav je tako); 2. zaradi nevarnosti razpada e-omrežij se bodo polnilne postaje izklapljale (torej bo lahko pot na morje za vas trajala in trajala in trajala); 3. v ...prikaži več primeru nesreče bodo gasilci najprej brali navodila; 4. in še kup ostalih sr... .

  • siles 23:33 20.april 2014.

    THE FUTURE IS NOW!