Slovenija > Črna kronika
395 ogledov

70 kriminalistov v Dragočajni razbilo združbo trgovcev z belim blagom

Trgovina z ljudmi Profimedias
Glavni osumljenec je vodil dva lokala v Dragočajni in na Mlaki pri Kranju, kjer je delalo 13 deklet iz Ukrajine in Moldavije, občasno ena iz Slovenije. Stara so bila med 18 in 37 let. V Slovenijo so jih privabili z objavljanjem oglasov na raznih spletnih straneh in na Facebooku.

Nekateri od oglasov so bili objavljeni v ruskem jeziku, v njih so dekletom ponujali odlično službo barskih plesalk, kjer bi zaslužila do šest tisoč evrov, poskrbljeno naj bi bilo tudi za nastanitev, zavarovanje, …

Ti oglasi so bili zelo zavajajoči, z njimi jim je v Slovenijo uspelo zvabiti dve Ukrajinki in eno dekle iz Moldavije. Ostala dekleta so bila pred tem že zaposlena v drugih klubih v Sloveniji.

59-letni vodja združbe in njegova 37-letna soproga sta imela v poslu glavno vlogo. Vse žrtve izhajajo iz socialno zelo šibkih okolij. Na oglase so se javljala dekleta, ki niso imela dohodkov, nekatera so morala skrbeti za starše, tudi otroke.

prostitutka prostitucija | Avtor: Reuters Reuters

Obljubljali šest tisočakov, dobila so nekaj sto evrov

"Ko so dekleta prišla v Slovenijo, so bila nekaj časa zaposlena na črno, v nadaljevanju so jih seznanili, da je treba v lokalih nuditi tudi spolne usluge za denar. Delovni čas je bil šest dni tedensko 42 ur. Plačilo je bilo daleč od obljubljenih šest tisočakov. Mesečno so dobivale med 300 in 500 evri, več kot pol zaslužka so morala plačati za stroške, odslužiti so morale s konzumacijo pijač," je povedal Stojan Belšak z policijske uprave Ljubljana.

Stroški, ki so jih morala ta dekleta plačevati, so bili izjemno visoki. Bivala v hiši, plačevati so morala uporabo interneta, telefona, celo obrabnino za opremo v lokalih.

Združba jim je urejala tudi dokumente, vsak postopek na upravni enoti so jim zaračunavali 300 evrov. Urejanje potovalnih dokumentov na upravni enoti sicer stane 54 evrov. 

Če so dekleta želela na dopust, so morala izgubo dohodka vrniti lastnikom lokala. Če so se tem pravilom upirala, so jim grozili, kriminalci so bili namreč tudi oboroženi. Nihče od osumljencev pa še pred tem še ni bil v kazenskem postopku, čeprav so lastnika lokalov že večkrat obravnavali.

Žrtve so bile naučene, kaj morajo povedati

Osumljenec je zelo dominantna oseba, žrtve je nadzoroval. Naučene so bile tudi, kaj morajo povedati v primeru, če pride policija.

Žrtve so v tem primeru sodelovale, se pa bojijo, saj se zavedajo, da bodo izgubile tudi ta majhen prihodek, ki ga imajo. Zato večkrat premislijo, kaj bodo povedala. Tu sodelujemo z nevladnimi organizacijami, ki žrtvam pomagajo.

prostitutka | Avtor: EPA EPA

Trend na področju te vrste kriminalitete je ustvarjanje dolgov. "Dekleta so stalno v dolgovih, tudi če letalska karta stane 300 evrov, zaračunajo 1000, prevozov ne zaračunavajo po tarifi, pač pa prevoz stane recimo sto evrov," pravi Belšak.  

Tudi konzumacija je pomembna. Popiti so morala določeno količino dragih pijač, sicer jim je nastal dolg,

Dekleta so bila šest dni na teden prisotna v lokalih, kjer so od 21 ure daje čakala na stranke. V lokalu so strankam ponujali ples ob drogu, striptiz, shower dance – tuš kabino so imeli kar sredi lokala.

Za pol ure spolnih sto evrov

"Cena plesa ob drogu je denimo znašala 25 evrov. Zelo pomembno je bilo konzumiranje pijač. Za koktejl je bilo treba recimo plačati 25 evrov – dekleta so od teh 25 evrov dobila le tri evre, cena šampanjca je znašala 50 evrov. Če je stranka želela seks, je morala stranka najprej plačati pijačo ali table dance. Za pol ure spolnih uslug je bila tarifa sto evro, za uro 150 evrov – dekletom je od tega ostalo je 40 odstotkov," pojasnjuje Belšak.

razno 11.06.13. prostitucija, prostitutke, striptiz bar, Thai go-go dancers ente | Avtor: striptiz bar striptiz bar
Dekleta so oglaševali tudi kot možnost spremstva na raznih prireditvah. Zanimanje je bilo predvsem na fantovščinah, vozile so jih tudi na motoristične shode.

Preiskava je bila zaključna v začetku aprila, ko so policisti dobili odredbe za hišne preiskave v obeh lokalih, pa tudi na krajih, kjer so pričakovali, da bodo dobili pomembne dokaze.

V akciji je sodelovalo 70 kriminalistov, ki so v lokalih odkrili enajst deklet, na drugih lokacijah pa še eno dekle, ki je bilo bolno.

Našli več kosov orožja, in 30 tisočakov

Kriminalisti so našli tudi več kosov orožja. Na Mlaki pri Kranju kalašnikovko, prirejeno lovsko puško šibrovko in kup nabojev. Na območju Kranja so zasegli okoli 30 tisoč evrov, pri osebi, ki jim je pomagala s prevozi pa tudi svinčnik-pištolo, orožje, ki ga je Sloveniji zelo redko.

V Dragočajni so policisti pri 26-letniku iz Kamnika odkrili revolver in avtomatsko pištolo z naboji, nož in kokain. V lokalu pa tudi sezname in sredstva, ki dokazujejo, da so bila dekleta nadzirana.

Policisti bodo kazensko ovadbo vložili za vsaj 13 ljudi, ki jim grozi kazen od treh do 15 let. Preganjali jih bodo tudi zaradi nelegalnega posedovanja orožja.

Zdaj bodo iskali še denar

"Najdenih 30 tisoč evrov dokazuje, da so bili zaslužki visoki, da vsega denarja še niso odkrili. Zato bodo nadaljevali s finančno preiskavo," poudarja Belšak.

Psihosocialno pomoč so žrtvam nudili v društvu Ključ in predstavniki Karitasa. 

"Slovenija je ciljna in tranzitna država za trgovino z ljudmi. Ciljna država je predvsem, ko gre za spolno izkoriščanje, kot dokazuje ta primer. Prisotno pa je tudi prisilno beračenje, prisilno delo in prisilne poroke. V zadnjem času je največ prisilne prostitucije. Žrtve vedno prihajajo iz ekonomsko šibkejših okolij. Dekleta prihajajo iz držav vzhodne Evrope (Ukrajina in Moldavija), tudi EU (Češka, Poljska, Madžarska), veliko jih je z drugih koncev sveta, denimo iz Dominikanske republike, s Filipinov," je še povedal Tomaž Peršolja z generalne policijske uprave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Marko Slovenia 15:12 10.april 2016.

    15 let so izvajali akcijo in nadzore :) a ni lastnik celo kandidiral za župana

  • nostradamus 10:12 10.april 2016.

    glede na to da je v sloveniji se par 10 klubov - lokalov kjer se izvaja prostitucija in kjer so dekleta seveda v istem polozaju me zanima zakaj policija ne ukrepa saj vsi vedo o katerih klubih in lokalih je govora

  • malonaokoli 08:42 10.april 2016.

    še bolj grozno pa je, da se dekleta sprenevedajo o svoji nedolžnosti, sedaj jih bodo nevladne organizacije zavile v vato in perfidno podtaknile Slovenskemu fantu v zakon.