Slovenija
19 ogledov

Agrokor optimistično pričakuje junij

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Agrokor naj bi opravil vse potrebne postopke glede prevzema Mercatorja, ki bi ga lahko prevzeli že junija.

Uradnih informacij v Agrokorju sicer ne dajejo, a po neuradnih informacijah STA je Agrokor opravil vse potrebne postopke glede finančne konstrukcije za prevzem 53-odstotnega deleža Mercatorja, ki jih od njih zahteva spremenjena prodajna pogodba.

Nadzorniki Pivovarne Laško podatkov sicer še niso dobili, a naj bi jih predvidoma naslednjo sredo. Delničarji Pivovarne Union so na včerajšnji skupščini dali soglasje k prodaji Mercatorjevih delnic hrvaškemu Agrokorju in se pridružili mnenju Pivovarne Laško, Radenske in nadzornega sveta NKBM. 

Po neuradnih informacijah časnika Finance naj bi bila glavna financerja ruska VTB banka in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Prva naj bi prispevala 350 milijonov evrov, druga pa okoli sto milijonov. Podjetje naj bi dobilo posojilo tudi pri Sberbank, in sicer v višini 600 milijonov evrov. Uradno naj bi bilo posojilo namenjeno refinanciranju starih dolgov Agrokorja.  V projekt naj bi vključili še izkupičke od kupnin, ki jih je dobil s prodajo manjših hčerinskih družb.

Združili bi Mercator in Konzum

Financerji naj bi dokapitalizirali novonastalo družbo Adria Retail, v katero bi združili trgovca Mercator in Konzum, in postali njeni lastniki. Nekaj naj bi prispevali še Agrokorjevi delničarji, preostanek pa naj bi hrvaški koncern priskrbel sam. 

Finance pišejo, da naj bi Agrokor nato čez nekaj let vsaj večinski delež družbe Adria Retail prodal na javni prodaji (IPO). Priprave nanj naj bi se že začele. V vmesnem času naj bi konsolidiral trgovsko dejavnost in optimiziral poslovanje. Viri STA medtem pravijo, da Agrokor Adrie Retail zagotovo ne bo prodal, saj podjetij v regiji, ki so jih kupili, niso prodajali.

Tokratni poskus prodaje Mercatorja je že deveti po vrsti. Rok za izvedbo posla je bil postavljen na konec junija, nova cena za delnico pa je 86 evrov., kar pomeni, da bi Skupina Laško za Mercator iztržila 75 milijonov evrov kupnine.

Komentarjev 1
  • dragec 12:51 16.april 2014.

    Hrvati so že nategnili slovenske podjetnike, ki so naivni, neumni in bahati