Zdravje > Prehrana
266 ogledov

Ali dlje živjo ljudje, ki jejo meso, ali vegeterjanci?

Meso Profimedias
Rezultati raziskav si med seboj nasprotujejo.

Kdo živi dlje? Tisti, ki jejo meso, ali tisti, ki ga ne. Odgovor je odvisen od tega, kateri raziskavi zaupate. Enoznačnega odgovora ni, saj si so rezultati različnih študij med seboj precej kontradiktorni.

Razikava Univerze Loma Linda v ZDA je pod drobnogled vzela prehranjevalne navade skoraj 100.000 Američanov v petletnem obdobju. Ugotovili so, da so ljudje, ki niso jedli mesa imeli manj možnosti, da umrejo zaradi kateregakoli naravnega razloga. To je bilo še posebej izrazito pri moških. Do podobnih ugotovitev so prišli raziskovalic tudi v neaterih drugih meta analizah, ki so združevale podatke različnih prej opravljenih študij.

Naj bo zmerno

Vendar druge raziskave postavljajo pod vprašaj dejstvo, da črtanja mesa z jedilnika pripomore k daljšemu življenju. Obsežna študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji American Journal of Clinical Nutrition in v kateri je sodelovalo 60.000 ljudim, je pokazala, da med ljudmi, ki jejo meso, in tistimi, ki ga ne, ni opaznih razlik v dolžini življenja. Razsikava je trajala 20 let, raziskovalci pa so vsakih pet let s sodeljuočimi opravili intervjuje o njihovih prehranjevalnih navadah.

Da med skupinama ne prihaja do razlik v življenjski dobi, ob predopsotavki, da je uživanje mesa zmerno, tridjo tudi raziskovalci z Univerze v Oxfordu. Angleška raziskava pa je pokazala še, da imajo vegetarijanci in vegani v primerjavi s posamezniki, ki jejo meso vsaj petkrat na teden, več kot za polovico manjše tveganje umrljivosti zarad raka trebušne slinavke in limfnega sisitema, v primerjavi s posamezniki, ki uživajo meso v zmernih količinah, pa imajo prvi za od 30 do 45 odstodkov več mozžnosti za nastanek rak trebušne slinavke in nastanek dihalnih bolezni. Vegani in vegetarijanci pa so imeli v primejavi z drugimi skupinami tudi za desetino manjše tveganje za umrljivost zaradi drugih vrst rakov.

Komentarjev 9
  • Rafaelus 16:28 26.februar 2017.

    Ljudje s krvno skupino 0 so mesojedci in ljudje s krvno skupino A pa rastlinojedci. Če veste zase ali prijatelje kakšno skupino imajo se lahko o tem sami prepričate. Zato pa ena raziskava kaže tako in druga drugače.

  • matermila 08:45 26.februar 2017.

    Pa še to:kadim in spijem kako pivo,pa sem pri 60-ih,še zdrav kot dren,delam po 10 ur na dan,kar s solatami pač ne bi zmogel.Lep dan želim,pa dobro pečenko.

  • matermila 08:43 26.februar 2017.

    Janez,od dobre klobase ni še nihče umrl,od lakote pa že na milijone.Sem iz družine,kjer je starost 90 let(po očetovi strani)normalna,kar pa za materino družino nikakor ne bi mogel reči,saj umirajo v povprečju nekje med 60 in 70 letom.To nima dosti ...prikaži več veze s hrano,pač pa z geni.Če sem pobral od vsakih nekaj,pričakujem okoli 80 let,kar je spoštljiva starost in si zaradi hrane ne belim las.Rad imam meso in mesne izdelke in jedel jih bom dokler ne preminem.Umrl bom sit in ne nabasan s solato.