Avto
103 ogledov

Volan, ki pijanim preprečuje vožnjo

Testna lutka Sober Steering
Kanadski strokovnjaki so razvili volan, ki prepozna, če je voznik pijan.

Alkoholizirani vozniki so še vedno med zelo pogostimi povzročitelji najhušjih prometnih nesreč, s problematiko, kako jim učinkovito preprečiti dostop do volana v veselem stanju, pa se ukvarjajo po vsem svetu. Med vse popularnejše metode se uvrščajo volanske ključavnice, ki dovolijo vžig motorja le, če s pihanjem v priloženi ustnik prej dokažejo treznost. 

Novo metodo pa so predstavili pri majhnem kanadskem podjetju, kjer so razvili "trezni volan". Pod tem imenom označujejo uporabo senzorjev, ki so občutljivi na prisotnost alkohola v znojnicah na dlaneh, deloma pa so vgrajeni kar v volanski obroč.

Voznik tako pred začetkom vožnje s stikom dlani na senzor omogoči, da sistem prepozna, ali ima v telesu povišano vrednost alkohola. V tem primeru sistem onemogoči zagon motorja. Drugi sestavni del sistema je senzor med volanskimi režami, ki preučuje sestavo voznikove sape. Če zazna povišano prisotnost alkohola, prav tako onemogoči uporabo avtomobila. Po zagotovilih proizvajalca alkohol zazna tudi, če ga je uporabnik zaužil le nekaj minut prej ali med vožnjo. V tem primeru se avtomobil nadzorovano ustavi. 

Dodatna funkcija tehnologije je obveščanje, da za volanom sedi z alkoholom napojeni voznik ali voznica. Tako lahko denimo obvestilo prejmejo starši ali pa delodajalec skupaj z GPS lokacijo.

Dobra plat celotnega sistema je, da ga je mogoče naknadno vgraditi v katerikoli avtomobil (ali avtobus, tovornjak ...) brez posebnih posegov ali menjave volanskega obroča.

Podjetje, ki si je nadelo ime Sober Steering, je s svojo inovacijo takoj prejela splošno odobravanje. Na sejmu novih tehnologij v Los Angelesu je bilo uvrščeno med 10 najboljših start-upov, bilo pa je edino med zmagovalci iz kategorije varnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.