Slovenija
62 ogledov

V ponedeljek spet velika akcija policistov

slovenija 15.04.2010 alkotest, policija, pihanje, vinjeni voznik, Ljubljana, fot Boštjan Tacol
Policija je od 15. do 24. maja, ko je izvajala akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev, odredila 11.138 alkotestov, od katerih jih je bilo 419 pozitivnih.

Policisti so pri tem začasno odvzeli 329 vozniških dovoljenj in pridržali 18 oseb, v 121 primerih pa so odstopili od pridržanja, so sporočili s policije. V ponedeljek policija začenja z novo akcijo.

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so v času trajanja akcije opravili 2387 preizkusov alkoholiziranosti, pri čemer jih je bilo pozitivnih 121, dva voznika pa sta preizkus odklonila. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so pridržali štiri voznike motornih vozil.

Na območju PU Maribor so v času trajanja akcije odredili 2037 preizkusov alkoholiziranosti. V 49 primerih so ugotovili vožnjo pod vplivom alkohola, odredili pa so tudi deset strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zoper dva voznika odredili pridržanje.

V Kranju pridržali tri osebe

Na območju PU Kranj so odredili 1150 preizkusov alkoholiziranosti, od katerih jih je bilo pozitivnih 30, in štiri strokovne preglede. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so pridržali tri osebe.

Policisti murskosoboške policijske uprave so odredili 632 preizkusov alkoholiziranosti, pri tem pa so ugotovili 32 prekrškov zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Na območju PU Koper so preizkus alkoholiziranosti odredili 387 voznikom, med njimi jih je 18 prekoračilo mejo dovoljenega alkohola. Osmim voznikom je alkotest pokazal več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, kar pomeni poleg globe 1200 evrov tudi 18 kazenskih točk in posledično prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Policisti z območja PU Nova Gorica so odredili 224 preizkusov alkoholiziranosti, pri čemer so ugotovili 19 kršitev vožnje pod vplivom alkohola. Zoper devet kršiteljev so zaradi zaznane višje koncentracije alkohola v izdihanem zraku podali obdolžilni predlog na sodišče, začasno pa so jim odvzeli tudi vozniško dovoljenje.

Usklajeni z Evropo

Že v ponedeljek pa policija začenja z novo akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev, ki bo potekala do nedelje, 7. junija. Namen akcije bo udeležence v prometu spodbuditi k odgovornemu in treznemu ravnanju v prometu tudi v poletnih mesecih, ko se število prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi poveča. Časovno je akcija usklajena z vseevropsko akcijo za zmanjšanje števila prometnih nesreč z naslovom Alkohol in droge, ki jo sočasno izvajajo vse evropske policije.