Slovenija
106 ogledov

"Če bi bilo več žensk na višjih položajih, bi bil svet lepši“

AMZS spa AMZS
"Ženske se danes trudimo, da bi zasedle visoke položaje. Imamo šesti čut, znamo sprejemati odločitve, in te sprejemamo s srcem, ne z glavo,“ je na okrogli mizi, ki jo je priredil AMZS dejala ena od govornic Alja Novak, uspešna slovenska modna oblikovalka čevljev.

Okrogla miza je imela naslov "Ženska v sedlu“ in je bila del dogodka AMZS spa namenjenega ženskam in voznicam. Dogodek se je odvil v soboto v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Na okrogli mizi so udeleženke dogodak nagovorile nekdanja ljubljanska županja Vika Potočnik, predsednica združenja Evropa in nekdanja Slovenka leta, dr. med., specialistka anestezistka v pokoju Mojca Senčar, managerka Saša Praprotnik, modna oblikovalka čevljev Alja Novak in direktorica AMZS Lucija Živa Sajevec.

Značilnost slovenske ženske je, da je vztrajna, da zna poskrbeti za domače, hkrati pa razmišlja široko-družbeno, meni nekdanja Slovenka leta Vika Potočnik, ki  dodaja, da so se ženske pri nas pri svoji samostojnosti začele uveljavljati že pred skoraj 100 leti: "Ženske so z raznoraznimi dejavnostmi vedno znale poskrbeti, da je družba preživela in da je bil družinski standard boljši. Vedno pa se zaradi spletkarstva nisem znašla med samimi ženskami. Zato je potrebno iskati sinergijo z moškimi. Vsekakor pa je treba na vseh področjih dati možnosti ženskam z izkušnjami in znanjem.“

AMZS spa | Avtor: AMZS AMZS

Vrednote so se uzgubile

"Če bi bile ženske v sedlu, naša lepa Slovenija ne bi bila tam, kjer danes je. Nujno je treba posesti ženske v sedlo, saj bi ob sposobnih moških lahko naredile marsikaj dobrega za našo državo,“ je prepričana še ena nekdanja Slovenka leta Mojca Senčar. Upokojena specialistka anastezistka pravi, da so ljudje izgubili vrednote. Če jih ne bomo znali priklicati nazaj, se nam ne piše dobro, je prepričana. "Že pozdrav, nasmeh, pomoč drug drugemu, bi bilo dovolj. V vsakem človeku je nekaj dobrega. Tudi rad imeti, se moraš znati naučiti. Znati se moramo povezovati, vsak zna narediti nekaj dobrega. Če bomo razmišljali na tak način, bomo vsi dobro živeli,“ poudarja Senčarjeva.

Proizvodnja čevljev se izplača tudi v Sloveniji

Modna oblikovalka Alja Novak, ki je doma na Vranskem, kjer je pred 100 leti njen praded odprl čevljarsko delavnico, pravi, da se ženske danes trudijo, da bi zasedle visoke položaje. "Imamo šesti čut, znamo sprejemati odločitve, in te sprejemamo s srcem, ne z glavo. Če bi bilo več žensk na višjih položajih, bi bil svet lepši.“ Novakova dodaja, da preboj na mednarodno sceno, še posebej, če si ženska, ni enostaven. Slovenija, pa naj si mi mislimo drugače, je v svetu neprepoznavna. "Dobro, da imamo odlične športnike, ki so naše ime ponesli v svet. Kljub temu sem glede Slovenije optimistka. Proizvodnja čevljev se izplača tudi v Sloveniji, ni je treba seliti na Kitajsko. Če bomo tako razmišljali, ne bomo ničesar več proizvajali. Imamo sposobne ljudi, ki kažejo rezultate. Zato pa morajo ljudje verjeti v nas. Lahko nam uspe,“ dodaja modna oblikovalka.

Okroglo mizo je zaključila Lucija Živa Sajevec, direktorica AMZS, ki je pred prevzemom funkcije vodila AMZS Center varne vožnje na Vranskem: "Slovencem manjka več optimizma in manj jamranja. Kljub majhnim otrokom in natrpanemu delavniku, se je treba zjutraj zbuditi z nasmehom in reči, danes bo dober dan.“

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 14:22 31.marec 2015.

    Pa nikar v Sloveniji, bomo še hitreje strmoglavili.

  • dragec 10:56 31.marec 2015.

    Same frigidne babe