Slovenija
1825 ogledov

Angelca Likovič, avtorica najbolj seksistične izjave

slovenija 25.10.2010 Angelca Likovic, intervju, Pop tv, Kranjceva, Ljubljana, fo Boštjan Tacol
Dobitnica bodoče neže za najbolj seksistično izjavo lanskega leta je predstavnica Gibanja za otroke in družine Angelca Likovič.

Nagrado bodeče neže so podelili včeraj v okviru mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče Zore. Letos je najbolj seksistično izjavo leta na sami razglasitvi izbiralo občinstvo med petimi izjavami, ki so bile najvišje uvrščene na spletnem glasovanju.

Prvo izjavo je podala Angelca Likovič v oddaji Tarča na temo splava. "Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, ki so posiljeni. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od ena do deset let zapora," je takrat izjavila.

Da gre za problematično izjavo, so organizatorji utemeljili z besedami, da izjava žensko postavlja na mesto stroja, ki ima nalogo in dolžnost, da rojeva otroke. "Edino to naj bi ženske tudi osrečilo, ne glede na okoliščine. Ta citat žali in ponižuje še posebej tiste ženske, ki so naredile splav," so zapisali.

Tudi druga izjava Likovičeve je bila na temo splava v oddaji Dobro jutro. "Poglejte, kaj je Merklova v Nemčiji naredila, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene. Poglejte, drage moje gospe, če bi vaše mame naredile splav, vas ne bi bilo danes tukaj, tudi mene ne, zato sem jaz proti splavu," je izjavila takrat.

Gre za izjavo, ki zanika ustavno pravico žensk z namenom širjenja etnonacionalistične propagande, so zapisali v utemeljitvi. "Žensko postavlja v vlogo maternice naroda. Poleg tega avtorica izjave na priljuden način nagovarja ženske, ki so zanosile, med njimi tudi tiste, katerih nosečnost je posledica hude spolne zlorabe, kot mamice, čeprav se vloga matere družbeno začne šele po rojstvu otroka," so še dodali.

Med finalisti za najbolj seksistično izjavo lanskega leta so bili še tekmovalec šova Kmetija Denis Toplak, pisec in glasbenik Luj Šprohar in politik Zmago Jelinčič Plemeniti.

Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic, podeljujejo pa jo v sodelovanju s portalom spol.si. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 57
  • matermila 16:05 09.marec 2017.

    Bi jo vprašal za mnenje,če bi kdo posilil njeno hčer in bi zanosila.Za take in podobne izjave si zasluži izgon.Bemti,bi ji prav privoščil enega nezaželjenega otroka,ki bi ga fasala njena hščerka ob najgnusnejšem dogodku,ki se lahko pripeti eni ženski.Sicer je ...prikaži več pa na fotki prav taka,kot so njene misli.Če bi bog obstajal takih že ne bi pustil okol lazit.

  • cogocogo 20:14 08.marec 2017.

    ja ja vidim kam ti taco molis zal tek ki jih ti tako sovrazis ze dolgo ni vec vcasih se mi zdi da pa je bil pod njimi vecji red in tudi narod ni bil tako sovrazen ,taki kot si ...prikaži veči kot si ti ste kar ponoreli od zlobe in pokvarjenosti sami potencijalni morilci ,,pa si ti res tako bogi ali si za tako pisanje placan?????????

  • cogocogo 20:11 08.marec 2017.

    uros daj spelji se nekam vtikas rilec povsot kjer nimas pojma vedno posiljujes forume z neko cudno tezo iz 12 tisocletja glej ce to tebi pase pa ne pase drugim ,polna so te usta boga a zal taki bedniki nimate ...prikaži večiki nimate pojma kaj bog hoce od vernikov ,,ti ki se imas za vernika pa zako pokvarjen ,,ce ti bog ze ni dal prevec pameti ti je pa dal hudic res veliko hudobije in sovrastva ,,le z cim se hranis da si tako prokleto pokvarjen ,,