Slovenija
4127 ogledov

AO-plus je zlata jama za zavarovalnice

Totalka Žurnal24 main
Skoraj tri četrtine lastnikov avtomobilov sklene tudi zavarovanja AO-plus.

Skoraj tri četrtine (71 odstotkov) lastnikov avtomobilov ob registraciji sklene tudi AO-plus zavarovanje. Verjetnost, da ga bodo koristili, pa je izjemno majhna. Leta 2015 je škodo koristilo le 0,19 odstotka zavarovancev. Za primerjavo, škoda iz naslova obveznega zavarovanja je 18-krat bolj pogosta. 

Zavarovanje AO-plus omogoča odškodnino za telesne poškodbe vozniku, ki je povzročil nesrečo, ne pa škode na vozilu, s katerim je povzročil nesrečo, ki ga krije kasko. Obvezno zavarovanje AO krije škodo, ki jo voznik povzroči tretjim osebam. 

Navišja zavarovalnina je 51 tisoč evrov, povprečna niti tri tisočake

Marsikdo ob sklenitvi zavarovanja najbrž razmišlja o črnem scenariju, ko bi na primer za terapije, pripomočke ali preureditev stanovanja in vozila potreboval večji znesek, a podatki Slovenskega zavarovalnega združenja kažejo, da je povprečna odškodnina v primeru zavarovanja AO-plus 2.986 evrov. 

Zavarovalnice pravijo, da so v več primerih izplačale tudi najvišjo odškodnino, ki je 51 tisoč evrov. "Največ izplačil je za manjše utrpele telesne poškodbe, saj je lažjih prometnih nesreč več kot težjih," pravijo v Triglavu. Okrog deset odstotkov je izplačil pod 500 evrov (pri Triglavu sedem, pri AS 12), škod do tisoč evrov pa je pri Triglavu okoli 27 odstotkov, pri AS pa 39 odstotkov. V zazavrovalnici Sava ocenjujejo, da je od 20 do 25 odstotkov izplačil izplačil pod tisoč evrov.

 

"Najpogostejši vzrok izplačila zavarovalnine so udarnine in zlomi kosti," pravijo v zavarovalnici AS, kjer so imeli lani šest primerov izplačila najvišje zavarovalnine. Najpogostejše poškodbe, zaradi katerih se izplača zavarovalnina so udarci, odrgnine, udarnine in pretresi, pravijo v zavarovalnici Sava, izključene pa niso niti težje poškodbe, kot so zlomi, huda invalidnost, ali smrt bližnjega. 

Neverjetno, koliko ostane zavarovalnicam

Povprečna premija je sicer približno petino premije za obvezno zavarovanje. Za obvezno zavarovanje je povprečen voznik leta 2015 plačal 133 evrov, za AO-plus pa še 25 evrov. Je pa neverjetno, koliko od pobranega ostane zavarovalnicam. Pri obveznem zavarovanju jim po izplačilu ostane 38 odstotkov denarja (pobrane premije minus škode), medtem ko jim pri AO-plus zavarovanju ostane kar 77 odstotkov pobranih premij. 

Tako zavarovalnicam po izplačilu škod pri zavarovanju AO-plus ostane 22 milijonov evrov, pri obveznem zavarovanju pa 81 milijonov evrov, kar ni niti štirikrat toliko, čeprav je polic za obvezno zavarovanje pol milijona več ali 40 odstotkov več, povprečna premija pa je več kot petkrat višja. 

Triglav: znižali smo ceno in kritje zvišali na sto tisoč evrov

Zakaj zaradi dobrega škodnega rezultata ne znižajo premij? "Škodni rezultat spremljamo po posamezni vrsti vozil, njemu primerno pa se korekcije premij že izvajajo. Na primer vožnja motornega kolesa je višji rizik kot vožnja avtomobila, temu mora biti tudi premija višja," so pojasnili v zavarovalnici AS. 

V Triglavu pravijo, da je "navidezno ugoden škodni rezultat posameznega leta lahko nekoliko zavajajoč, saj je potrebno pri pregledu rezultatov upoštevati tudi rezervirane škode in nastale neprijavljene škode. Smo pa v Zavarovalnici Triglav letos znižali zavarovalne premije za AO plus, kakor tudi povišali limit izplačila na 100.000 evrov," so povedali. 

Zakaj ni bolje skleniti nezgodnega zavarovanja? 

Zavarovalnice sicer sklenitev zavarovanja AO-plus priporočajo vsem voznikom, pojasnjujejo pa tudi, zakaj se ga ne da nadomestiti na primer z navadnim nezgodnim zavarovanjem. 

V primeru nezgodnega zavarovanja bo izplačana odškodnina samo v primeru trajne invalidnosti in smrti, medtem ko AO+ zavarovanje krije tudi druge zavarovalne primere, v primeru če voznik utrpi trajne telesne poškodbe, opozarjajo v zavarovalnicah in dodajajo, da je za primer nezgod izven prometa smiselna tudi sklenitev nezgodnega zavarovanja.

"Zavarovanec je pri zavarovanju AO plus upravičen do izplačila zavarovalnine za utrpele telesne poškodbe, zlasti za telesne bolečine, pa tudi za duševne bolečine zaradi zmanjšanja telesnih aktivnosti. Upoštevajo se namreč tudi posledice poškodbe, to je kako poškodba vpliva na kakovost posameznikovega življenja – morda zaradi poškodbe ne bo mogel več opravljati svojega poklica ali bo moral opustiti prostočasne aktivnosti. Pri tem se upošteva subjektivno občutenje zavarovančevega doživljanja posledic poškodovanosti," opozarjajo v Triglavu. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • srecnii 22:34 24.april 2017.

    Splača se samo za AO G24. Skleneš preko spleta, plačaš preko spleta, polico dobiš na e-mail, Nobenega čakanja in komplikacij, Letos na Triglavu punca ni znala prenest bonus iz stare police na novo in poračunat.... in čakal tam skoraj 1 ...prikaži več uro predno je prav naredila KAO s pomočj sodelovke KAO. Dve kurre, nato so me iz zavarovalnice klical, da bodo popravli in mi poslal ponovni dopis, izračun, v glavnem....brezveze je Triglav.

  • jakec1575 16:31 24.april 2017.

    Pri zavarovanjih se splaca vzeti 10 ur zivljenja, dasi za vsa zavarovanja podrobno preberete splosne pogoje. Potem vam bo jasno, zakaj so zavarovalnicarji najmanj zavarovani ljudje. In kaj je sploh krito z razprsitvijo tveganja. 10 ur zivljenja vam lahko prisparaogromno ...prikaži več stroskov, kijih boste morali itak pokriti iz lastnega zepa. ne nasedajte pravljicam. zavarujte se in imetje racionalno.

  • Franjo Erman 15:08 24.april 2017.

    brez dobrega advokata od zavarovalnice ne dobiš nič