Avto
71 ogledov

Aplikacija za varno pot v šolo

Varna pot Lilly&Val/AVP
Agencija za varnost v prometu je predstavila mobilno aplikacijo, s katero lahko starši in otroci načrtujejo varno pot v šolo.

Aplikacija z imenom Lilly&Val (dostopna na Google Play) trenutno v digitalni obliki vsebuje le šolske poti nekaterih šol v Sloveniji, a naj bi jo sproti dopolnjevali. Trenutno tako lahko varno pot z njo načrtujejo za osnovne šole v občinah Brezovica, Ig in Cerklje na Gorenjskem.

Kot pojasnjujejo na agenciji, želijo z aplikacijo približati otrokom in staršem priporočene šolske poti z možnostjo vnaprejšnjega ogleda in načrtovanja, hkrati pa opozoriti na nevarnejša mesta na šolskih poteh s priporočenim ravnanjem v konkretni situaciji.

Aplikacija izkorišča Googlov zemljevide in Google Street View, uporabno vrednost pa ima za vse, ki želijo otrokom piručiti varno obnašanje v prometu.

V okviru akcije Začetek šole je agencija pripravila tudi osnutek smernic za izvajanje presoje varnosti šolskih poti. Smernice, ki so v fazi medresorskega usklajevanja, naj bi bile koristen in uporaben pripomoček osnovnim šolam in občinam pri izdelavi načrtov za izboljšanje prometne varnosti. Z njimi želijo namreč natančneje določiti osnovna merila za določitev varnejših šolskih poti.

dezurni@zurna24.si

Komentarjev 1
  • alibaba 16:11 02.september 2015.

    Pa prosim vas,a se delate debile?Kako smo pa mi hodili v šolo,ko tega ni bilo?A nas je na vsakih 10m en avto podrl?Od prvega razreda,prvega dne sem hodil sam v šolo,danes pa jih starši vozijo,pa čeprav imajo 12 let in 500m do šole.