Slovenija
9 ogledov

Appleov balon pušča na veliko

iPhone 5 EPA
Če ste pred okoli pol leta kupili delnice Applea, potem vam je sedaj gotovo žal. Samo danes je njihova vrednost strmoglavila za 10 odstotkov.

Današnje trgovanje je zaznamoval velih padec delnic najbolj vredne svetovne korporacije. Investitorje so razočarale predvsem slabe novice o prodaji v predbožičnem času, še posebej iphonea 5.

Od 21. septembra 2012, ko je bila delnica Applea vredna 705 dolarjev (527 evrov), se danes njena vrednost vrti okoli 460 dolarjev (344 evrov) oziroma kar 35 odstotkov manj. V številkah to pomeni, da se je vrednost Applea v pol letu stalila na 430 milijard dolarjev (322 milijard evrov). Za primerjavo - celotni slovenski BDP v letu 2011 je po ocenah Cia Factbooks znašal 43,59 milijarde evrov.

Zanimivo je, da je tako močan upad Apple doživel kljub objavi rekordni rasti dobička v zadnjem četrtletju 2012. Vendar je 9,8 milijarde evrov dobička le malce več kot v doslej rekordnem zadnjem četrtletju leta 2011, kar je investitorje razočaralo.

Kljub padcu je po poročanju CNN Apple še ohranil položaj najbolj vrednega svetovnega podjetja, ki kotira na borzi. A pred drugouvrščenim Exxon Mobile ima le še "pičlih" 10,5 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.