Slovenija
267 ogledov

Arso: Onesnaženje tal ni posledica požara

potok Vrhnika Kemis Anže Petkovšek
Analiza tal je pokazala, da onesnaženje na Vrhniki ni posledica požara v Kemisu.

Analiza tal, ki jo je opravila Agencija RS za okolje, je pokazala, da onesnaženje tal na lokacijah, kjer so bili vzeti vzorci, ni posledica požara v Kemisu. "Onesnaženje na teh lokacijah je posledica pretekle dejavnosti na tem območju," je povedala Jana Turšič z agencije. 

PREBERITE ŠE: 

Vzorce zemlje so odvzeli na desetih lokacijah. Izbrali so lokacije, kjer se zadržujejo otroci in kjer so pričakovali vpliv požara na onesnaževala v tleh. Vzorce so vzeli z dveh globin, in sicer z globine od 0 do 5 centimetrov in z globine 5 do 20 centimetrov, da so lahko iz razlike sklepali na onesnaženje, ki je bilo posledica požara.

Analizirali so 77 parametrov. "Podatki kažejo, da so bile pri nekaterih onesnaževalih presežene mejne, opozorilne in ponekod tudi kritične vrednosti, a glede na to, da so bile vrednosti primerljive v obeh slojih, rezultati kažejo, da ni opaznih vplivov požara. ," je pojasnila Turšičeva. "To kaže, da je onesnaženje v tleh posledica pretekle dejavnosti." Spomnila je, da je na območju nekdaj stala Industrija usnja Vrhnika.

Dodala je, da so vzorci vzeti pred dežjem, v torek in sredo prejšnji teden. Še en vzorec bodo ponovili danes, da preverijo, kaj se je zgodilo po padavinah, ki so bile v prejšnjih dneh. 

Podatki tako kažejo, da so tla varna za sajenje, vprašanje pa je, kako je z vrtninami in krmo, saj bodo rezultati glede le teh znani v prihodnjih dneh. Analizo opravlja Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Prav tako še ni rezultatov analize prisotnosti dioksinov in furanov. Kdaj bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano javnosti posredoval podatke, pri Arsu niso znali komentirati.

Otroci naj se ne igrajo s prsti po tleh

Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta z javnega zdravja je poudaril, da je za varno gibanje otrok na prostem potrebno počakati na omenjen dodatne analize glede prisotnosti dioksinov in furanov. Do takrat naj bodo starši pozorni na to, da se otroci ne igrajo tako, da s prsti ne kopljejo po tleh in potem ne dajejo prstov v usta, ni pa nevarno samo zadrževanje na prostem. Pojasnil je, da stanje ni akutno nevarno, a da bi bilo daljše vnašanje naštetih snovi v telo škodljivo za zdravje.

Rezultati analize krme, ki jo je opravila uprava za varno hrano, naj bi bili znani jutri. Takrat bo tudi znano, kaj je treba narediti z vrtninanmi. "V kolikor so na zelenjavi saje ali lepljive stvari, zelenjavo zavrzite. Predlagam, da jo date v posebno vrečo in odpeljete na deponijo," je o ukrepih do takrat dejal Otorepec. Dotaknil se je tudi vprašanja pitne vode. Poudaril je, da je voda iz vodovoda na Vrhniki popoplnoma varna, saj je zajetje daleč stran od kraja požara.

Onesnaženje v zraku je v veliki meri odšlo stran, saj se je dim dvignil v zrak in razširil na širše območje, zato je najbližja okolica tovarne najmanj onesnažena. Domnevajo, da se je onesnaženje razširilo nad celo jugozahodno Slovenijo, pri čemer so koncentracije v zraku zaradi razpršenosti manjše.

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Inšpektorat za okolje sedaj vodi postopek, v okviru katerega bodo odkrivali morebitne nepravilnosti v Kemisu. Če bodo nepravilnosti odkrite, potem se lahko začne s postopkom odvzema okolojevarstvenega dovoljenja. Kemis je imel dovoljenje za zbiranje vseh nevarnih odpadkov, razen radioaktivnih in eksplozivnih snovi. V Sloveniji je poleg Kemisa še 209 naprav, ki imajo takšno okoljsko dovoljenje, je pojasnil prvi mož Arsa Joško Knez.

Gasilce bodo poslali na specialne preglede

Razgrnitev današnjih rezultatov je pomembna tudi za gasilce. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek gasilcem, ki so sodelovali na intervenciji, svetuje, naj se udeležijo zdravniških pregledov. "Čakamo še podatke analiz, da se vidi, na kaj je treba biti pozoren, da se bodo lahko opravili vsi specialni pregledi. Splošni pregled verjetno ne bi pokazal povečanj," je za zurnal24.si povedal Petek. "Pogovarjamo se tudi, da bi vzorce vzeli z zaščitnih oblek, da bi ugotovili, čemu so bili gasilci izpostavljeni in da bi tudi na podlagi tega opravili specialne preglede." 

Ministrica: Življenje v potoku je umrlo

"Onesnaženje v potoku Tojnica je tako hudo, da je življenje v tem potoku umrlo," je potrdila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Vlada se je na današnji seji seznanila s Poročilom o izvedenih aktivnostih ter nadaljnjih ukrepih v zvezi s požarom v podjetju Kemis na Vrhniki.

Majcnova pravi, da onesnaženje potoka sicer nima neposrednega vpliva na ljudi ter da so z intervencijo, pregradami in pivniki, preprečili izlitje maščobne gošče v Ljubljanico. Trenutno poteka čiščenje zaoljenih brežin. Po novih analizah bo izdelan sanacijski program, ki ga bo moral izvesti Kemis.

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Odziv bi lahko bil ustreznejši

"Šlo je za dogodek izjemnega obsega, ki ga v Sloveniji še ni bilo," glede kritik pri ukrepanju pravi Majcnova, ki priznava, da bodo po analizi dogodkov potrebne spremembe za ustreznejšo reakcijo. Ključno težavo vidi v tem, da ni bilo podatkov, kaj je v Kemisu zgorelo. 

NIJZ bo spremenil navodila za prebivalce

NIJZ prebivalcem svetuje, da ne uživajo vrtnin in da se izogibajo sprehajanju v bližini kraja požara. "Prepričana sem, da bosta NIJZ in urad za varno hrano po podatkih zadnjih analiz to priporočilo spremenila," pravi ministrica.

"V tem času hoditi na teren pomeni biti bolj na poti, kot pa pomagati," glede poznega odziva politike - sama je Vrhniko obiskala v četrtek, premier Cerar pa včeraj, pravi ministrica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Vlado Fric 16:12 25.maj 2017.

    Ti prekleti vesoljci so onesnsžli vrhniko

  • drejca1 06:25 25.maj 2017.

    175 x povečana koncentracija atrazina ??! Pa se sploh kdo zaveda, kaj to pomeni ? Tam sploh ni več za živet , pravijo pa , da lahko obdelujejo zemljo ?!Lepo je opisano v spodnjem članku ( čeprav je star ...prikaži več že 15 let) , kaj povzroča atrazin.http://www.mladina.si/93902/ko-zabci-postajajo-zabe-in-mozje-mozace/

  • pikijakob 18:54 24.maj 2017.

    požar res ni posledica onesnaženja. je verjetno posledica dolgoletnega izpusta kemikalij ki se je tukaj dogajal. mogoče so pa namesto na sežig, kar sami praznili sode na dvorišču. pa je bil prihranek. govori se tudi o zakopanih sodih pcbja ...prikaži več na dvorišču ali pa pod stavbo....