Avto
762 ogledov

Kupujete avto v tujini? To morate prebrati!

Avtomobilski števec Žurnal24
Na pogled se nakup avtomobila v tujini zdi preprost. Kljub temu previdnost ni odveč. Mreža Evropskih potrošniških centrov svetuje, na kaj naj bodo pozorni potrošniki, kako naj primerjajo cene, prodajalca in način plačila, da dobijo čim več podatkov o vozilu.

Ker se pred tovrstnimi nakupi pojavljajo številna vprašanja - npr. kateri dokumenti so potrebni za registracijo vozila, ali so za pot domov potrebne tranzitne registrske tablice in zavarovanje, kje je treba plačati DDV - je Mreža Evropskih potrošniških centrov, v katero spada tudi Evropski potrošniški center Slovenija, pripravila študijo in na tej podlagi praktične nasvete za vsak korak postopka: od iskanja ponudbe, nakupa vozila do zaključka registracijskega postopka, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ugotovili so, da je potrošnikom pri nakupu najpomembnejša cena, pri tem pa pogosto pozabijo na prodajalca. Potrošnikom predlagajo, da poiščejo čim več informacij o prodajalcu - preverijo identiteto, sedež podjetja, kakovost informacij, ki jih objavlja, ter izkušnje drugih potrošnikov z njim.

Izognite se določilu videno-kupljeno

Potrošniki naj od prodajalca zahtevajo podatke o vozilu, kot so številka šasije, fotokopijo potrdila o lastništvu, podatek o stanju števca, preverijo naj, ali se prodaja z originalnimi dokumenti. Potrošnik lahko po dogovoru s prodajalcem tudi odpelje vozilo na pregled k pooblaščenemu serviserju.



Pred podpisom naj pogodbo temeljito preberejo in preverijo, da med drugim ne vsebuje določil, da avto kupujejo kot podjetje ali da ga ne prodaja fizična oseba, svetujejo na ministrstvu. Poleg tega naj bodo pozorni na določila "videno-kupljeno", s katerimi se želijo prodajalci izogniti odgovornosti za stvarne napake na vozilu, za katere v primeru rabljenega vozila v vseh državah EU odgovarjajo vsaj eno leto.

V Franciji drugačna pravila kot v Nemčiji

Potrošniški center ugotavlja, da prihaja do goljufij, ko se potrošnik zaradi oddaljenosti prodajalca ne odloči za pregled vozila, vsa komunikacija pa poteka po elektronski poti - "prodajalec" pogosto zahteva predplačilo in da na voljo le en način plačila, bančno nakazilo. Ko je kupnina poravnana, pa "prodajalec" izgine, potrošnik pa ostane brez avtomobila. Center zato potrošnikom odsvetujejo uporabo tega plačilnega sredstva, saj je možnost povračila zelo omejena.

Drugi način prevare je manipulacija s števcem prevoženih kilometrov, pri kateri pa so možnosti za odstop od pogodbe po državah zelo različni. V Franciji npr. lahko sodišče odloči o ničnosti pogodbe, tudi če prodajalec vozila ni vedel za manipulacijo, v Nemčiji pa mora potrošnik dokazati, da je prodajalec načrtno manipuliral.

 
Komentarjev 7
  • Dragan Marina Mudrinic 17:22 28.april 2016.

    ne me jebat - spiš v njem al ti pa števc za km laže , al se pa peleš iz MB v KP na šiht , al nas pa malonaokoli

  • Bigy King 13:35 28.april 2016.

    evo moj primer... kupil sem avto, ki je imel na števcu cca. 113.000 km. To je bilo pred 5 leti. Sedaj jih imam 156.000 km... Zakaj samo toliko? Ko sem avto kupil sem se dnevno vozil v službo okoli 100 ...prikaži več km (skupaj v obe smeri)... Nato sem po enem letu šel v drugo službo, kjer sem imel oddaljenost od doma 100 metrov in hodim peš... Avto pa se vozi samo ob deževnih dneh, ali pa ko grem kam dlje... torej ne velja pravilo da zaposleni naredijo 50.000 km in več na leto...

  • nergač 12:35 28.april 2016.

    @malonaokoli veliko ljudi naredi v desetih letih s svojim avtom manj kot 100.000 km