Avto
22087 ogledov

Avto je moralo gasiti 35 ljudi

Tesla Feuerwehr Stadt Landeck
Ogenj na električnem avtu je vedno znova vzniknil.

Gasilci v sosednji Avstriji so imeli velikanske težave, da so na cesti pogasili gorečo teslo model S. Primer je pri sosedih vzpodbudil debato o tem, kako bodo gasilci, tudi slovenski, posredovali čez 10 let, ko naj bi bilo na naših cestah že precej električnih avtomobilov. 

gasilci Dragi politiki Slovenija Pretresljiva izpoved gasilca: A poznate ta občutek?

Če vprašate gasilce, jim električni avti niso prav nič ljubi, saj zahtevajo drugačne, bolj zahtevne pristope reševanja v primeru prometne nesreče. Prva velika nevarnost je lahko električni udar, druga pa gašenje baterijskih celic.

Slednje se je znova izkazalo pred nekaj dnevi, ko je na avtocesti na Tirolskem tesla S treščil v zaščitno ograjo, pri tem pa pričel goreti. Na koncu si je ogenj prizadevalo pogasiti kar 35 ljudi s petimi različnimi vozili. 

Gasilci so pojasnili, da je bila intervencija zelo težavna, saj je ogenj, potem ko so ga zasuli s prahom in drugimi sredstvi, vedno znova vzniknil. Ob tem so se sproščali zelo strupeni plini, zato so lahko posredoval le gasilci v popolni zaščitni opremi. Šele ko jim je uspelo prerezati napeljavo med baterijami, se je ogenj umiril. A avto je moral nato še za 48 ur v karanteno, saj proizvajalec Tesla to priporoča, ko enkrat zagorijo celice litij-ionske baterije. V tem času se namreč ogenj lahko znova pojavi. 

Električni avto in LPP To so dokazi Avto Leta 2024 bo v Sloveniji najceneje imeti električni avtomobil

Glede zaščite pred električnim udarom so proizvajalci že predvidili posebne "reševalne" točke. V primeru Tesle morajo gasilci tako prerezati kabel, do katerega pridejo prek prtljažnika ali pa na zadnjem stebričku. Kabel prekine visokonapetostno napeljavo in onemogoči naknadno sprožitev zračnih blazin.

Prometno dovoljenje Vladna strategija Avto Pozor, letna dajatev na vozila pred veliko spremembo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • the_master 10:18 25.oktober 2017.

    Ne vem zakaj nastrojenost medijev proti el. avtomobilom. Vedno ko kak zagori, se o tem na veliko piše, dnevno pa je na cestah na stotine požarov navadnih avtomobilov, pa o tem nihče ne piše. Med njimi so tudi obsežni požari, ...prikaži več ki jih je zelo težko pogasiti. Poglejte si https://www.youtube.com/watch?v=hPhfQ4ZojS8 Sam sem videl avgusta na parkingu na pl. Jezerca pod Krvavcem je zgorel avtomobil, spomladi en večer sem na Lj vzhodni obvoznici videl ogromen požar kamiona. O tem ni nihče pisal...

  • the_master 09:54 25.oktober 2017.

    Ne vem od kje številka 35 gasilcev? Jaz na posnetku vidim eno gasilsko vozilo, gasi pa 5 gasilcev. Od tega imajo 3 gasilci maske. Mislim, da to ni čisto nič nenavadna gasilska akcija. Koliko navadnih avtomobilov zagori dnevno po cestah? ...prikaži več Noben požar ni okolju prijazen, bolj kot gorivo ali baterijske celice pa so v požaru problematični drugi materiali, ki zgorijo - gume, plastika. Pri gorenju litijevih celic se sprošča večinoma CO2 ter etilen, propilen...

  • patriot5 22:47 24.oktober 2017.

    Pa še TEŠ7 in 8, ter NEK2 in 3. Tisto, da bi se vsi avtomobili polnili na sončno energijo ne gre skupaj. Zanimivo je, da jo nekateri koristijo tudi ponoči :)

Sorodne novice