Avto
1631 ogledov

Avto, ki bo sam preprečil slabost med vožnjo

I-pace avtonomno vozilo Waymo
V prihodnjih avtomobilih naj potnikom med vožnjo ne bi bilo več slabo.

Jaguar Land Rover (JLR) razvija algoritme, ob pomoči katerih bi avto sam prepoznal, da se pri njegovih potnikih poraja potovalna slabost.

Potovalna slabost lahko prizedane okoli 70 odstotkov vsega prebivalstva. Ker se v prihodnjih desetletjih obeta razmah avtonomnih vozil, bo ta problematika še bolj aktualna, saj bodo nekdanji vozniki želeli v avtu med vožnjo početi druge stvari - brati in odgovarjati na e-pošto, pisati, brati ...

Pri JLR želijo, da bi se avto pravočasno odzval ob prvih znakih slabosti. Kot pojasnjujejo, naj bi avto ob pomoči biometričnih senzorjev za vsakega potnika posebej vodil nekakšen indeks wellness počutja. Če bo ta indeks padel pod določeno vrednost, bo avto samodejno prilagodil določene parametre - znižal bo temperaturo ogrevanja, premaknil sedež v položaj, ki pomaga izničevati slabost ... Na ta način naj omilili učinke slabosti za 60 odstotkov, pravijo pri JLR, kjer so s testnimi vozili z vgrajenim sistemom proti slabosti prevozili že več deset tisoč kilometrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.