Avto > Avto nasveti
4235 ogledov

Zelo nevarno početje voznikov zadnje dni

Megla Profimedias
Ali, ko vozite avtomobil z meglenkami, tudi vi počnete pet pogostih napak?

V hladnih zimskih nočeh z visoko stopnjo vlage je le še malo potrebno za nastanek megle, v kateri se nelagodno počutimo prav vsi vozniki. K temu pripomore dejstvo, da nas večina, tudi če jih avtomobil ima, ne zna pravilno uporabljati meglenk.

Luči, vključno z meglenkam, bi nam morale biti v pomoč, vendar pa meglenke večina voznikov uporablja narobe, še slabše pa je, če se pri njihovi uporabi zanašajo na avtomatiko. Svetlobna tipala za upravljanje luči namreč niso tako "pametna", kot bi lahko pričakovali.

Megla | Avtor: Prometno-informacijski center Prometno-informacijski center

Pozabite na avtomatske luči

Zato velja osnovno pravilo, da se v megli ne zanašamo na samodejne luči, prav tako pa z njimi ne vozimo ves čas. Meglenke namreč v prvi vrsti niso namenjene izboljšanju našega razgleda, čeprav nam prednje meglenke pomagajo pri tem, ampak so predvsem namenjene temu, da bi bili videni.

Žel večina voznikov tudi v megli vozi zgolj s prižganimi dnevnimi lučmi, saj avtomatika megle ne zazna kot težavo in zato ne vključi kratkih in zadnjih luči. Po drugi strani pa imajo nekateri vozniki meglenke prižgane še dolgo potem, ko megle ni več, s čimer motijo nasproti vozeče voznike. Prometni predpisi ob tem jasno navajajo, da je uporaba meglenk dovoljena le ob slabih pogojih v megli, snegu ali dežju.

Meglenke v megli podnevi

Megla podnevi preslepi marsikatero svetlobno tipalo, ki situacijo oceni kot povsem primerno za vožnjo avtomobila z dnevnimi lučmi. Tipalo preprosto ocenjuje, da je dovolj svetlo in pusti prižgane le prednje dnevne luči. 

Večina avtomobilov je od zadaj skoraj nevidna, saj imajo le redki hkrati z dnevnimi vključene tudi zadnje luči. Osnovno pravilo se torej glasi: "Če je podnevi megla, vključite zasenčene luči!"

megla | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Megla v mestu

Ko v megli vozite po mestnem okolju, je luči treba prilagoditi okoliškemu prometu. Če so pred vami in za vami drugi avtomobili, je dovolj, če so na avtomobilu prižgane le kratke in zadnje luči. Če bi v tem primeru prižgali meglenke, bi storili več škode kot koristi.

Meglenke namreč z močno svetlobo slepijo druge voznike. Vendar pa uporaba meglenk v mestu ni povsem izključena. Če je promet redek in so drugi avtomobili oddaljeni od vas, je meglenke vseeno koristno vključiti, saj boste bolj vidni.

Megla na avtocesti

Na avtocestah in regionalnih cestah bi se vozniki tudi morali prilagajati ostalemu prometu. Ko so drugi avtomobili preblizu, bi moral voznik v tem primeru tudi ugasniti meglenke. To velja tudi podnevi, ne le ponoči.

Megla | Avtor: Prometno-informacijski center Prometno-informacijski center

Če vidi le avtomobile zadaj, ne pa tistih spredaj, mora seveda vključiti prednje meglenke, in obratno. Če je zadnji v koloni, bo prižgana zadnja meglenka vozniku zadaj omogočila, da ga prej opazi. Potem pa je treba meglenko ugasniti, da ne moti voznika zadaj. Na avtocesti pa meglenke uporabljamo le, če vozimo v redkem prometu.

Meglenke, ko ni megle

Meglenke so luči, s katerimi se mora voznik ukvarjati, saj so drugačne od zasenčenih luči, ki lahko ostanejo prižgane ves čas. Podobno kot dolge luči, jih mora voznik po potrebi prižigati in ugašati glede na pogoje vožnje. Natančnega pravila sicer ni, zato je treba uporabljati "zdravo pamet". Velja tudi, da je bolje biti viden kot neviden.

Megla | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Vendar pa po drugi strani uporaba meglenk tedaj, ko jih okoliščine ne zahtevajo, ni dovoljena in jo zakon tudi sankcionira. Enako velja tudi za vožnjo v slabih pogojih zgolj z dnevnimi lučmi, ki smo ji pogosto priča predvsem v dneh s slabo preglednostjo, ko je sicer še vedno dovolj svetlo, da tipala ne prižgejo zasenčenih in zadnjih luči.

Pazite na dolge luči

Ne pozabite, da se lahko v megli zaslepite, če prižgete dolge luči. V tem primeru se namreč močna svetloba dolgih luči odbije od vodnih kapljic in drobcev ledu, ki tvorijo meglo, in zaslepi voznika.

Nasproti vozeče voznike lahko zaslepi tudi nepravilni snop svetlobe zaradi preveč naloženega avtomobila ali narobe nastavljenega kota svetlobnega snopa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 18:38 24.januar 2024.

    meglenek uprabljati pop zdravi pameti. a bejš no !! tako kot vse ostalo. na primer hitrost. so predpisana pravila. in se jih držite, al ap puste ugasnjene in spokajte na počivališče in lepo čiči pa čaki. na lepše čase.

  • BenX 09:20 24.januar 2024.

    More mnenje... Tudi ko je megla so meglenke v 98% bolj moteče kot koristne. Danes ima že vsak avto ksenonke, led ali celo laserske luči. Meglenke v teh primerih sploh ne dajo nobene dodatne vrednosti. Drugim le bleščijo po nepotrebnem ...prikaži več in so lahko nadvse moteče, sploh če za kakim biserom v koloni moraš vozit.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:07 24.januar 2024.

    E to pa nismo vedeli,še dobro da imamo vas pametnjakoviče