Avto
12967 ogledov

Avtomobili, ki ne bodo doživeli leta 2024

Ford Fiesta mHEV Saša Despot
Okoljski predpisi in elektromobilnost zahtevajo svoj davek in zato bo do novega leta s cest za vedno odpeljal marsikateri avtomobil. Ne preseneča nas več, da to niso le požrešni športniki, ampak tudi mestni malčki.

Prehod na elektromobilnost je proizvajalce prisili k razvoju novih modelov, za katere morajo narediti prostor na tekočih trakovih svojih tovarn. Zato se poslavlja marsikateri avtomobil z motorjem z notranjim zgorevanjem. Če ste si torej zaželeli novi audi TT, volkswagen arteon, ford fiesto ali celo volkswagen up, pohitite, saj jih kmalu ne bo več ali pa jih lahko kupite le še iz neprodanih zalog. Tule je nekaj takšnih primerov.

Audi R8 | Avtor: Audi Audi

Audi R8

Audijev superšportnik se je približal svojemu koncu, saj se bo z različico R8 GT RWD njegovo življenje po šestnajstih letih in dveh generacijah zaključilo. Govori se sicer, da mu pri Audiju pripravljajo naslednika v obliki električnega hiperšportnika, vendar bo do njegove predstavitve, če ga bodo res izdelali, minilo še nekaj let.

Audi TT RS | Avtor: Audi Audi

Audi TT

Audi TT je v avtomobilskem svetu preživel še več časa od audija R8, saj ga izdelujejo že četrt stoletja, vendar je prišel čas tudi za njegov odhod. Poslavlja se z omejeno serijo RS coupe icon edition. Predvsem audiji TT roadsterji in naviti audiji TT RS so zato primerni za investicijo v prihodnost.

Ferrari portofino | Avtor: Ferrari Ferrari

Ferrari portofino M

Pri Ferrariju slovo modelov sicer ni tako redko, kot pri drugih znamkah, saj jih veliko izdelajo le v omejenih serijah, a kljub temu ne moremo mimo enega najlepših ferrarijev zadnjega časa, portofina M, ki ga bo nasledil ferrari roma. Naslednik se pohvali z močnejšim 3,9-litrskim motorjem V8, predvsem pa ima tradicionalno platneno streho, kakršne so v zadnjih letih spet bolj priljubljene od trdnih zložljivih, kakršno ima portofino M.

ford fiesta | Avtor: Ford Ford

Ford fiesta

To dejstvo je marsikdo težko sprejel, a pri Fordu so se odločili, da bodo po 47 letih zaključili zabavo. Bolj točno: nehali bodo izdelovati ford fiesto. Njeno ime namreč v španščini pomeni zabavo. Fiesto naj bi sicer nasledila električna naslednica, vendar to ni gotovo. Ford se namreč v Evropi sooča s težavami, zato bo zaprl tovarno v Saarlouisu, poleg tega pa se bolj nagiba k proizvodnji električnih križancev, zato za fiesto mogoče ne bo več našel milosti.

kia stinger | Avtor: Kia Kia

Kia stinger

V skladu z govoricami naj bi Kia stingerja nehala izdelovati že letos, a vse kaže, da se bo proizvodnja podaljšala v prihodnje leto. Stinger se bo poslovil kot različica v "moonscape" motni barvi in z novimi 19-palčnimi kolesnimi platišči. Naredili jih bodo le 1.000.

Mercedes-Benz razred E | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz

Mercedes-benz razred E cabriolet

Z novo generacijo se je Mercedes-benzov predstavnik višjega srednjega razreda poslovil od kabrioletne različice, ki naj bi jo nehali izdelovati enkrat v letošnjem ali prihodnjem letu. Pridružil se mu bo tudi kupe, tako da bo mercedes-benz razreda E odslej na voljo le kot limuzna ali karavan T. Obe ukinjeni različici naj bi sicer deloma nasledil mercedes-benz CLE, ki pa je seveda samostojni model.

Mercedes-Benz CLS | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Mercedes-benz CLS

Žrtev električnega zategovanja avtomobilskega pasu je tudi mercedes-benz CLS. Najprej se je poslovil CLS shooting brake, avgusta pa mu je sledil še kupe.

BMW 6 GT | Avtor: Saša Despot Saša Despot

BMW serije 6 gran turismo

V BMW-jevi vse bolj električni prihodnosti ni prostora za serijo 6. Zanjo ne načrtujejo naslednika, saj naj po vsem svetu ne bi nabrala dovolj zainteresiranih kupcev. Po eni strani tudi zato, ker ima veliko tekmecev že znotraj BMW-jeve ponudbe.

Renault ZOE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Renault zoe

Odšel je tudi eden od pionirjev električne mobilnosti, renault zoe. Svoje čase je bil zaradi nizke cene zelo priljubljen, žal pa je vmes njegova platforma povsem zastarela. Neposrednega naslednika ne bo imel, vendar to ni razlog za žalost, saj prihaja zelo privlačen naslednik R5 E-tech, ki ima sicer "vintage videz", a sodobno električno platformo.

VW Arteon Shooting Brake | Avtor: Saša Despot Saša Despot

VW arteon

Volkswagen je že nehal izdelovati arteona v osnovni kombilimuzinski obliki, kmalu pa mu bo sledil tudi arteon shooting brake. Žrtev prehoda na elektromobilnost je sicer tudi limuzinski passat, zato bodo tisti, ki si želijo volkswagnovega predstavnika srednjega razreda, lahko posegli le še po karavanu passatu variantu. Lahko pa se odločijo za električni volkswagen ID.7, ki bo imel tudi karavansko različico ID.7 tourer.

VW up | Avtor: Volkswagen Volkswagen

VW up

Da pred električno cirkularko niso varni niti najmanjši avtomobili, ki so se nekoč zdeli kot zliti z mestnim okoljem, dokazuje tudi volkswagen up, ki se s koncem leta poslavlja v električni različici. Pri Volkswagnu ne snujejo njegovega naslednika. Žal volkswagen up še daleč ni edini preminuli predstavnik svojega razreda, saj jih je v zadnjih letih s cest izginila že kar večina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.