Avto
306 ogledov

BMW čelada s HUD zaslonom

BMW čelada
1/10
BMW
Nova čelada BMW ima vgrajeno tehnologijo head-up za prikaz podatkov na vizirju. Hkrati pa tudi prvi motocikel na svetu s tehnologijo laserskih luči.

Tudi na motoriste niso pozabili na največjem svetovnem sejmu elektronike CES v ameriškem Las Vegasu, ki ga letos bolj kot kadarkoli zaznamujejo napredne tehnologije iz sveta mobilnosti. 

BMW-jeva čelada z vgrajeno HUD tehnologijo naj bi precej olajšala vožnjo, saj motoristu ni več potrebno pogleda odmikati s ceste, da bi spremljal vozne podatke, kar pride še posebej prav pri višjih hitrostih. 

Voznik si lahko prilagaja, katere podatke želi videti na posebnem zaslončku, ki si ga nastavi pred desnim očesom, nadzor nad delovanjem ima prek gumba na levi ročki. Poleg "klasik", kot so hitrost, izbrana prestava in nivo goriva, lahko vizir prikazuje tudi informacije na podlagi prepoznave prometnih znakov, predvidena pa je tudi tehnologija C2C medsebojnega obveščanja na nevarnosti.

Čelada ima vgrajen miniračunalnik, kamero, ki lahko snema pot pred motorjem, ter še eno, ki snema nazaj in lahko služi kot nadomestek za vzvratno ogledalo. Sliko prikazuje na vizirju, kakopak. V čeladi so tudi zvočniki. Čelada ima avtonomijo delovanja pet ur, če za za napajanje služijo zgolj baterije. 

Vse skupaj je seveda še zgolj koncept. A ideja o takšni napredni čeladi ni povsem novost, saj bo na trgu še letos serijski izdelek start-up podjetja Skully, ki pripravlja lastno čelado s HUD prikazovanjem podatkov. Napovedana cena je okoli 1.500 evrov.

Laserski žarometi prvič tudi na motorju

Druga zelo pomembna prelomnica za BMW je prva vgradnja laserske tehnologije v motocikle. Na CES je tako predstavljen model K 1600 GTL, ki za dolge luči izkorišča laserske diode, na ta način pa podvoji osvetljenost ceste na kar 600 metrov.

BMW laserske luči | Avtor: BMW BMW
Če je za motocikle ta tehnologija morda cenovno še vprašljiva, pa je vse bolj prisotna med avtomobili, imata jo že modela BMW i8 in serija 7, tudi Audi pa ima z laserskimi lučmi velike načrte. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.