Avto
699 ogledov

Električni kitajec podrl rekord lamborghinija in porcheja

NextNIO EP9 NextNIO
Znamenita proga Nordschleife, kjer eminentni proizvajalci kalijo svoje športne različice modelov, ima nov rekord za najhitrejši cestni avto. Postavil ga je električni avto!

NextEV NIO EP9 je tisti avto, ki se odslej kiti z nazivom najhitrejšega avta na znameniti progi v Nürburgringu. S progo Zelenega pekla je opravil v komaj 6 minutah 45 sekundah in 9 desetinkah, kar je za več kot šest sekund hitreje od doslej nahjhitrejšega lamborghini huracan performanterja.

Ta je rekord nosil komaj nekaj mesecev, potem ko je posekal tri leta star rekord porscheja 918 hybrida, ki se je kot prvi serijski cestni avto spustil pod sedem minut. Menda naj bi sicer mclaren P1 20-kilometrsko progo obkrožil v šestih minutah in 47 sekundah, a pri znamki tega niso nikoli javno komunicirali, temveč vedno govorili o "manj kot sedmih minutah".

1.000 kW moči in zelo sposobno podvozje

Če še niste slišali za NextEV NIO znamko, potem niste edini. Gre za mlado kitajsko znamko z velikimi načrti. EP9 je prvi model, ki pa ga bodo izdelali le v šestih primerkih. Dodatna posebnost novega rekorderja je, da gre za popolnoma električni avto.

Poganja ga megavatni motor, ki zmore kar 1.480 Nm navora. Do 100 km/h pospeši v 2,7 sekunde (tesla S P100D je hitrejši), najvišja hitrost je 312 km/h. A zgolj moč še ne prinese tako dobrega rezultata na znameniti nemški progi, očitno so pri znamki do potankosti izpilili tudi podvozje. 4,9 metra dolg avto tehta 1,7 tone, doseg z enim polnjenjem je 427 km.

Model EP9 bo sicer zelo butičen, saj ga bodo izdelali le v šestih primerkih, vsi so namenjeni investitorjem v znamko. Če bo kdo pripravljen plačati okoli 1,3 milijona evrov, pa bodo pri znamki izdelali še do deset dodatnih avtov. 

A načrti so precej bolj obsežni, velikoserijski električni model nameravajo pri znamki NIO predstaviti še letos. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Snežinko 13:33 17.maj 2017.

    Ima tale dirkalnik domet 100-200 km pri takem tempu? Nima. Ima možnost, da ga v 5 minutah napolniš in je spet pripravljen na naslednjih 100-200 km? Nima. Torej se primerjajo hruške in golaž. Tudi bencinski motorji obstajajo, ki lahko v ...prikaži več kratkem času razvijejo gromozansko moč...