Avto
12 ogledov

GM odpoklical 1,5 milijona vozil

General Motors Profimedias
General Motors je najavil odpoklic še 1,5 milijona vozil, potem ko prihaja na dan vse več informacij, da so v njihovih avtomobilih ljudje umirali zaradi tehničnih napak.

Eden od največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu se je znašel v nezavidljivi situaciji in pod plazom kritik, saj naj bi dolga leta odlašal z odpravo napak na nekaterih svojih modelih. Februarja so zaradi napake na stikalu za zagon motorja vendarle najavili odpoklic 1,6 milijona vozil, potem ko je neodvisna preiskava ameriških oblasti ugotovila, da naj bi zaradi napake umrlo najmanj 13 ljudi.

Včeraj pa so morali to številko povečati še za 1,5 milijona in so jo tako skorajda podvojili. Gre za različne modele limuzin in športnih terencev, ki pa so po doslej znanih podatkih v Evropi zelo redki.

Zadnji vpoklic naj sicer ne bi bil povezan neposredno s stikali, temveč naj bi lastnike vozil rešil raznovrstnih napak od ožičenja sopotnikove zračne blazine do pregrevanja zavor. Te napake naj ne bi povzročile smrti potnikov, čeprav naj bi nekatera vozila zagorela.

Podjetju zdaj grozijo težke tožbe, na katere se je že pripravilo z rezervacijo za 300 milijonov dolarjev sredstev.

Nova generalna direktorica GM-a Mary Barra je poskušala situacijo pomiriti z izjavo za javnost, v kateri je priznala "strašne dogodke", ki so bili posledica nepravilnega spopadanja s problematiko slabih stikal za vžig, a je hkrati zagotovila, da je podjetje podvojilo nadzor nad kakovostjo izdelkov tega največjega ameriškega proizvajalca avtomobilov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.