Avto
46 ogledov

Hrvaška vse bližje vinjetam

cestnina Hrvaška Zeljko Hladika/PIXSELL
Hrvaška se po volitvah vse bolj nagiba k možnosti uvedbe vinjet. Zagovornik je tudi Oleg Butković, ki se ga omenja kot najresnejšega kandidata za prihodnjega ministra za promet. Hrvati bi se najraje pri tem zgledovali po Sloveniji.

Hrvaški neodvisni strokovnjaki so že izdelali izračune, koliko naj bi letna vinjeta za uporabo hrvaških avtocest stala. Pri tem so se zgledovali po slovenskem modelu. Tako naj bi letna vinjeta stala 130 evrov.

Oleg Butković, župan Novega Vinodolskega in član stranke HDZ, ki sestavlja novo vladno koalicijo na Hrvaškem, ter najverjetnejši novi hrvaški prometni minister je za hrvaške medije na temo vinjet dejal: "Vinjete so edina prava rešitev." Butković se zavzema za drugačnen pristop k upravljanju avtocest, varnosti v prometu in obnovi starega voznega parka - povprečen hrvaški avtomobil je namreč starejši od 13 let.

Tovornjaki v Sloveniji na avtocesti

Butković pravi, da je lepo poleti gledati avtoceste, ko so polne avtomobilov, manj lepše pa so takoj po koncu turistične sezone in pozimi, ko bolj kot ne samevajo, njihov potencial pa je neizkoriščen. Povprečni dnevni promet je le 12.000 avtomobilov, kar ne omogoča dobičkonostnosti. Spodnja meja naj bi bila 16.000 vozil, to povprečje pa je za zdaj le na avtocesti A3, ki povezuje Zagreb in Lipovac.

Butkovič meni, da bi z vinjetami vsaj podvojili promet po avtocesti, tudi pri težkih tovornih vozilih, ki se zdaj izogibajo vožnji po hrvaški avtocesti. Pri tem izpostavlja slovenski Dars, da največ zasluži prav s prometom težkih tovornih vozil, o tem pa pravi: "Sosedi so neusmiljeni. Preprosto so voznike tovornjakov prisilili, da vozijo po avtocesti in plačajo cestnine. Podobno je povsod drugje, kjer so uvedli vinjetni sistem."

Komentarjev 10
  • Avatar olor
    olor 13:59 18.januar 2016.

    Aja, se spomnite kako so Hrvati pljuvali po nas ob uvedbi vinjet? Celo Evropi so se žalili. Se spomnite kaj je predlagal Fran Miličinski Ježek na mejo s Hrvaško?

  • Avatar olor
    olor 13:55 18.januar 2016.

    Marko, ti ostani kar tam koder si pristal, te ne pogrešamo. Ponavadi tudi takim odvzamemo državljanstvo.

  • Marko Porenta 11:41 18.januar 2016.

    kot prvo me Hrvaška ne zanima, kot drugo ne živim več v Sloveniji in niti nisem več davkoplačevalec bananistana :D