Avto > Iz druge roke
71288 ogledov

Izpoved bralca: Številni lastniki avtomobilov zjutraj začudeni

Izpuh Andrej Leban
V tujini in tudi v Sloveniji že dlje časa opažajo rast kraje avtomobilskih katalizatorjev. Bralec nam je zaupal svojo izkušnjo in kot trdi ni edini. To so nam potrdili tudi v AMZS, kjer opažajo povečano število tovrstnih dejanj.

Slovenija ni izjema. "O pojavu tatvin katalizatorjev v zahodnih državah smo bili najprej seznanjeni z obvestili Europola, in sicer predvsem o naraščajoči problematiki v povezavi z nezakonitimi pošiljkami odpadkov. Del katalizatorjev, ki se nezakonito pošilja po EU, namreč izhaja tudi iz tatvin iz vozil," so za zurnal24.si že pred časom pojasnili na slovenski policiji. Problematiko tatvin katalizatorjev policija zaznava tudi na območju Slovenije. Največ primerov je na območju mesta Ljubljana in sicer na večjih parkiriščih.

Katalizator | Avtor: Policija Policija

Lexus LC500h TO JE VZROK Avto Pri Toyoti izumili nov katalizator, ki lahko zamaje trg žlahtnih kovin

Vsak dan s cmokom v grlu na parkirišče

Izkušnjo je z nami delil bralec, ki ni želel biti imenovan. "Zgodilo se je v Ljubljani, na večjem blokovskem parkirišču. Avto imam parkiran v neposredni bližini Šmartinske ceste, kjer je prometa veliko. Kraja se je zgodila ponoči ali vsaj proti večeru. Že ko sem hodil do vozil sem videl, da se je na zadnji strani povesila cev. Takoj, ko sem želel zagnati vozilo sem vedel, da je nekaj narobe. Avto ni bil vozen," nam je zgodbo zaupal bralec, ki je moral nato poklicati avto vleko. V AMZS so avto odpeljali v delavnico, kjer je ugotovil, da ni edini, ki se mu je to zgodilo. Katalizatorji so očitno vroča roba med tatovi, saj jih niti ni na zalogi, zato se je po avto vrnil čez dva dni. "Povedali so mi, da se to zadnje čase dogaja zelo pogosto. Naredili so mi za 250 evrov škode, točno so vedeli, kaj iščejo, pravi bralec, ki ima starejši avto in ga je vsako jutro strah, kaj bo z avtomobilov, ko bo prišel do njega. "Že cel mesec od daleč gledam ali kaj visi z avtomobila."

Opel, katalizator | Avtor: Opel, katalizator Fotografija je simbolična. Opel, katalizator

Avto Kradejo katalizatorje

Na enem parkirišču ukradli več katalizatorjev

Jurij Kočar, vodja AMZS asistenčnega centra, je za zurnal24.si pojasnil, da da so katalizatorji tarča tatov zaradi platine, zelo iskane surovine v avtomobilski industriji. Platina velja za nepogrešljiv element, ker v zlitinah deluje kot element, odporen na korozijo, visoke temperature in pritiske, in se zato uporablja v avtomobilskih katalizatorjih. "Platina, ki je namenjena za čiščenje izpušnih plinov, se nato prodaja kot odpadek s ciljem reciklaže. Drugi razlog je tatvina katalizatorja z namenom ponovne uporabe na vozilu, ki ima okvaro katalizatorja in potrebuje menjavo," pravi Kočar.

Jurij Kočar, AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Vitesco e-katalizar Avto Prihaja e-katalizator za euro 7

Pred meseci so se v AMZS na primer srečali s primerom, ko so na parkirišču pred enim od poslovnih prostorov v Ljubljani ukradli več katalizatorjev. Tarče tatov, ki tatvine izvršujejo z baterijskim orodjem ali posebnimi kleščami, so tudi prodajalci rabljenih avtomobilov. "Storilci iščejo predvsem starejše modele osebnih vozil, saj so na teh vozilih katalizatorji bolj dostopni, ker so na podvozju, medtem ko so pri novejših modelih katalizatorji nameščeni bližje motorju in jih je skoraj nemogoče odstraniti," pravi Kočar in dodaja, da bi preprečili kraje katalizatorjev, članom AMZS in drugim lastnikom vozil svetujejo naj vozilo, če je le mogoče, parkirajo na varnem območju v zaprti ali zaklenjeni garaži.

Tudi 1.000 evrov in več

"Cene katalizatorjev se začnejo pri 150 evrih za neoriginalni nadomestek. Originali dosegajo več kot desetkrat višjo ceno – odvisno od izvedbe/namestitve," še dodaja strokovnjak.

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Obravnavali smo tudi vlome v prodajalne z avto deli in avtomehanične delavnice, kjer si storilci poleg vseh ostalih rezervnih delov in orodja protipravno prilastijo tudi katalizatorje. Materialna škoda, ki nastane s tatvino katalizatorja, je v povprečju od 200 do 1000 evrov, kar je odvisno od modela vozila," pa pravijo na policiji.

Izpuh avtomobila Avto Zaradi katalizatorjev cena paladija v nebo

Katalizator pomemben del avtomobila

Katalizatorji so sestavni del vseh avtomobilov že od zgodnjih devetdesetih let in se uporabljajo za čiščenje izpušnih plinov. Nevarni ogljikov monoksid (CO) med drugim pretvorijo v ogljikov dioksid (CO2). Pri tem pomagajo surovine, kot je platina. Več kot je nameščene platine, boljše je čiščenje izpušnih plinov, so zapisali pri ADAC-u. Zaradi vse strožjih predpisov o emisijah proizvajalci vozil potrebujejo več te plemenite kovine za izdelavo okolju prijaznejših avtomobilov.

Pri nemškem avtomobilskem klubu zato domnevajo, da so tatovi osredotočeni predvsem na platino. Katalizatorje je mogoče reciklirati in nato dobljeno platino ponovno ponuditi proizvajalcem. Prizadeti so predvsem starejši modeli, saj so katalizatorji v teh vozilih lažje dostopni kot v novejših. Avtomobili so brez teh naprav bistveno glasnejši in spremenijo delovanje motorja. Po podatkih, ki jih navaja ADAC, zamenjava katalizatorja stane med 500 in 1000 evrov, vključno z montažo.

Po podatkih policije veliko storilcev tovrstnih kaznivih dejanj pripada mobilnim organiziranim združbam, ki potujejo po EU in izvršujejo tatvine v večjih mestih ob avtocestah. Kriminalne skupine izvršijo tatvino tekom noči z večjega števila avtomobilov. Policija pa v svojih evidencah ne vodi statističnih podatkov o tatvinah katalizatorjev. 

Komentarjev 8
  • lencka35 08:41 18.februar 2023.

    Glede, da je bralec očitno parkiral v Jaršah, ne samo da mora zjutraj s straho pogledati, če so vsi deli na avtu, lahko je zelo vesel , če je avto sploh še tam!

  • boris013 15:16 02.april 2022.

    Za tujce so zelo dobro informirani kje so kamere sploh v prestolnici kjer jih je kar nekaj še na avtocesti da se vidijo obrazi. Možno je sklepati da ni volje a ne sodelavci? Ko me je pomočnik vprašu ob kateri ...prikaži več uri so šli iz Gorjancev proti Križaju že marca 2017. In je povedu da jih je vidu na kameri. Sam ne pa tudi tega zakaj še nimamo sprehajalcev iz vrst SS @policija.si pa smo že april 2022? Notranja res rab velik časa... Lep vikend pa da čimprej mine do 24.4.2022

  • Tammy_Khang 11:11 02.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎