Avto > Iz druge roke
11225 ogledov

Koliko časa traja, da se akumulator zaradi luči v kabini izprazni?

Lučka v avtomobilu Žurnal24

Če pozabite ugasniti luči ali ne zaprete pravilno vrat avtomobila, bo pri nekaterih modelih vozil bralna lučka za osvetlitev kabine ostala prižgana. Pogovarjali so se s tehničnim inštruktorjem pri podjetju GMT, ki nam je razložil, da se lahko težave po vrnitvi v vozilo pri zagonu motorja pojavijo že po petih urah delovanja žarnic v kabini avtomobila.

Napaka avto zavore opozorilo To pravi mehanik Avto Vam škripajo zavore? To pravi mehanik

Akumulatorji manjše kapacitete se pri vozilih z bencinskimi motorji na primer izpraznijo do te mere, da naslednji dan ni več mogoče zagnati motorja, kar je pravzaprav najpogostejša težava.

Lučka v avtomobilu | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

BMW serija 3 Nasvet mehanika Avto Rad bi imel rabljenega audija ali BMW, to pravita mehanika

Nekatera nova vozila imuna na težave

Najbolj pogosto bodo imela težave vozila z akumulatorji manjše kapacitete in vozila z akumulatorji starejšimi od dveh let. Težave lahko pričakujejo lastniki starejših vozil, ki so običajno opremljena z eno žarnico moči 5 W, novejša pa imajo lahko več žarnic, tudi do pet, a so v novejših avtomobilih to led svetila, ki porabijo manj energije. Večja vozila imajo lahko tudi več klasičnih žarnic, mehanik pa opozarja, da lahko akumulator izprazni tudi prižgana žarnica v prtljažniku.

Lučka v avtomobilu | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

H7 žarnica za avto žaromet Mehanik pojasnil Avto Mehanik pojasnil: Raje žarnica iz trgovine kot iz rezervnega kompleta

V vozilu bo sicer ostalo nekaj električne energije za manjšo porabo, a to ni dovolj za zagon motorja. Rožnik pojasnjuje, da številna nova vozila, ko so zaklenjena, že imajo funkcijo "mehkega" izklopa notranje osvetlitve, ki se izklopi od 2 do 10 sekund po zaklepanju vozila. Težava je, če ne zapremo vrat. Takrat bo vozilo ostalo odklenjeno, luč v njem pa bo gorela. Vendar pa so nova vozila na srečo večinoma imuna tudi na to težavo, saj se tudi v primeru odprtih vrat žarnice ugasnejo v približno desetih do 20 minutah, dodaja mehanik.

Če imate starejši model, ko zaprete vozilo, vseeno počakajte, da se vse luči ugasnejo.
 

Komentarjev 3
  • Avatar karjola
    karjola 06:37 01.april 2022.

    Alora, če je vgrajen 12v 65 ah akumulator pomeni da za izpraznitev rabi 65 ur! pri 12watih ( 12V X 1A = 12W)

  • sandi76 09:57 31.marec 2022.

    Ne razumem te logike. Avtomobili imajo vgrajene čedalje več elektronike, ki v mirovanju porabljajo energijo, ampak vgrajeni serijski akumulatorji so pa čedalje manjše kapacitete.

  • rd2dmk2 09:46 31.marec 2022.

    a.. naj stručkoti povejo kako to da imamo stalno priključen računalnik , pa multimedijo, pa alarmno napravo, . pa avto vžgem recimo tudi po 10 dni parkiranem v garaži ko se vrneš z dopusta.. vse je odvisno kako imaš napolnjen ...prikaži več akumulator, to pa je odvisno od uporabe vozila. ja če se vozite z vsem kar se da vklopit do prve trafike, potem bo tako kot je opisano..