Avto > Iz druge roke
40945 ogledov

Malo rabljeni BMW-ji z izklicno ceno manj kot 10 tisočakov

BMW serije 2 grand tourer Žurnal24
Konec januarja bo na dražbi deset novejših rabljenih vozil znamke BMW, nekateri tudi z izklicno ceno manjšo od deset tisočakov. Dražba bo namenjena tudi fizičnim kupcem in ne le poslovnim, kot je bil običaj pri podjetju, specializiranem za spletne dražbe Autopoint.

Spletne dražbe so že več let uveljavljen način prodaje rabljenih vozil tudi v Sloveniji. Do zdaj so bile v večini namenjene B2B prodaji, kar pomeni, da so na dražbi vozila, pogosto so jih prodajala podjetja z večjimi avto parki, lahko kupovali poslovni uporabniki. Slednji so po pravilu vozila uredili in jih prodali naprej. Pri podjetju Autopoint, kjer so pred leti razvili lastno platformo za prodajo rabljenih vozil preko dražbe, pa se v zadnjem času osredinjajo tudi na fizične osebe. Tako so pred dvema letom preko spletne dražbe prodali prva vozila od fizičnih strank. Danes pa je novost, da lahko fizične stranke na dražbi vozila tudi kupijo, in ne le prodajo.

Brez barantanja prekupčevalcev

Direktor Autopointa Gašper Picelj je glede sodelovanja s fizičnimi strankami, ki želijo prodati avto, pojasnil: "Ko se fizična oseba odloči prodati vozilo, odda povpraševanje na naši spletni strani, mi jo kontaktiramo in se dogovorimo za ogled vozila. Na ogledu pregledamo stanje vozila in se s stranko dogovorimo za prodajno ceno. Potem vozilo umestimo v dražbo. Če na dražbi dosežemo dogovorjeno ceno, je stranka vozilo primorana prodati, če pa dobimo nižjo ponudbo, se naknadno odloči, ali vozilo proda ali ne." Stranka za vozilo prejme celoten znesek dosežen na dražbi, četudi želeno ceno presežemo. Sogovornik dodaja, da strošek za  stranko nastane le v primeru, ko se vozilo proda, provizija je 200 evrov in plačilo DDV. 

Autopoint | Avtor: Autopoint Autopoint

Picelj pravi, da se je do zdaj tak način prodaje izkazal za uspešnega, predvsem za tiste fizične osebe, ki se ne želijo ukvarjati s prodajo vozil. Tako se izognejo dviganju telefona, barantanju, testnim vožnjam …

Do zdaj so fizične stranke na dražbi le prodajale svoj avto, zdaj pa lahko prvič vozilo tudi kupijo. Picelj pravi, da so se za ta korak, ki prinaša kar nekaj specifičnosti pri prodaji, odločili zaradi rednega postavljanja vprašanj s strani fizičnih oseb, kdaj bodo omogočili nakup tudi njim? Možnost prodaje fizičnim osebam bo po mnenju sogovornika omogočilo, da bo prodajalec hitreje in za višjo ceno prodal svoje vozilo, kupci pa bodo vozilo dobili po nižji ceni, kot so oglaševane na trgu. "Tak način prodaje prakticiramo prvič, da izmerimo odziv kupcev," pravi Picelj.

24-mesečno jamstvo na kupljeno vozilo

Pri podjetju Autopoint bodo maja letos predstavili popolnoma novo platformo, na kateri bodo ves čas nudili vozila tudi fizičnim osebam po principu dražbe. Na novi platformi bodo dodali še precej drugih, za uporabnike vozil, zanimivih stvari. 

Dražba rabljenih vozil na spletni platformi Autopoint | Avtor: Autopoint Autopoint

"Pri B2B prodaji vozila prodajamo pravnim osebam, te navadno vozila uredijo in potem prodajo naprej. Ta vozila so kupljena po sistemu videno kupljeno in nadaljnjih reklamacij ne sprejemamo. Pri prodaji fizičnim osebam pa se odgovornosti do kupca ne more reševati po principu videno kupljeno, zato bomo fizičnim osebam ponudili le vozila, za katera smo prepričani, da so dobro ohranjena in imajo znano zgodovino," pravi Picelj, ki dodaja, da je jamstvo obvezno in ga je treba doplačati. "Dejstvo je, da jamstvo lahko dobijo samo vozila, ki so v dobrem stanju in taka želimo prodati fizičnim osebam. Z doplačilom za 24-mesečno jamstvo bomo fizičnim osebam nudili določeno stopnjo varnosti pri nakupu, tudi v primeru okvare."

Na prvi dražbi podjetja Autopoint, na kateri se bodo lahko za rabljena vozila potegovali tudi fizični kupci, bo za dražitelje na voljo 10 rabljenih vozil znamke BMW treh različnih modelov in dveh letnikov – 2019 in 2020. Gre za modele serija 2 gran tourer, serija 3 in serija 3 GT. Vozila so na voljo z bencinskim ali dizelskim motorjem, z ročnim ali avtomatskim menjalnikom in imajo od 107.000 do 160.000 prevoženih kilometrov. Izklicne cene za vozila so od 8.900 do 20.000 evrov. Dražba bo potekala 31. 1. letos, vozila pa bodo vsem interesentom na ogled 25. 1.

Picelj pravi, da je zanje transparentnost bistvenega pomena, saj drugače ne bi dolgoročno obstali na trgu. Pravi, da se trudijo, da bo za vsa vozila narejen pregled, na katerem bo vidno stanje vozila in prikazane vse morebitne pomanjkljivosti. "Poleg tega bomo vedno tudi sami na podlagi izkušenj naredili selekcijo vozil in kupcem ponudi samo vozila, za katera verjamemo, da so v primernem stanju in se zanje lahko aktivira jamstvo."

Dražba rabljenih vozil na spletni platformi Autopoint | Avtor: Autopoint Autopoint

Picelj še pravi, da bodo načeloma prodajali vozila brez možnosti ogleda, razen v primerih, kjer bo prodajalec želel, da se ogledi opravijo. "Naša dolžnost je, da so vozila, ki so objavljena na dražbi predstavljena transparentno, zato kupec ne bo izgubljal časa z ogledom. Še posebej zato, ker bomo v prihodnje omogočali tudi nakup vozil, ki niso v Sloveniji."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 22:50 21.januar 2024.

    ja avto kupiš za 9000€ in greš na servis, kjer ti da predračun za 10000€. hvala ampak BMW- ne hvala. ne dam niti centa, lahk mi plačajo ta izklicni znesek da ga odpeljem. do prvega dinosa, kjer ga prodam za ...prikaži več staro železo. kjer bo BMW enkrat vsaj malkako najrečem- uporaben.

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 14:47 21.januar 2024.

    Avtorja naj malce pojasni pomen naslova prispevka z dejanskim stanjem teh vozil!? Kako je lahko avto, neglede na letnik, ki ima preko 100.000 kilometrov, malo rabljeni!? No ja razen, če tovarna garantira vsaj 1.000.000 prevoženih kilometrov le s stroški rednega ...prikaži več vzdrževanja, potem gre teoretično res za malo rabljena vozila...

  • Avatar karjola
    karjola 11:26 21.januar 2024.

    In zdaj bojo slovenci navalili na 4 leta stare kante z pol miljona kilometrov. prodajaj tisti pleh romunom