Avto > Iz druge roke
24078 ogledov

Mesta uvajajo vinjetne nalepke za avtomobile

https://www.certificat-air.gouv.fr/
V Parizu so v središču mesta v veljavi obvezne vinjetne nalepke Crit'Air, ki voznikom omogočajo vstop v cono z nizkimi emisijami. Vozila morate z nalepkami opremiti vnaprej. V nasprotnem primeru je predpisana kazen 68 evrov, ki se lahko poveča celo na 750 evrov.

Francozi imajo trenutno vsaj 12 območij z nizkimi emisijami, v prihodnje pa jih bo še več. Predpisane so, tudi za tuje voznike, posebne vinjetne nalepke poimenovane Crit'Air. Mestne vinjete ne veljajo le v Parizu, ampak tudi za Rouen, Strasbourg, Toulouse, Montpellier, Lyon, Grenoble in še nekaj drugih mest, kjer vam brez nalepke grozi kazen 68 evrov. Francija si prizadeva razširiti območja z nizkimi emisijami v vseh mestih, ki štejejo več kot 150.000 prebivalcev. Če načrtujete dolgo potovanje v Francijo, si morate vsekakor priskrbeti nalepko za emisije.

Kot piše britanski The Guardian, je dobra novica ta, da je nakup nalepke razmeroma enostaven in tudi poceni. Prijaviti se je treba na uradno spletno stran Certificat-air.gouv.fr, tam oddati vlogo, ki vključuje tudi VIN kodo vozila. Nalepka za posamezno vozilo skupaj s poštnino stane 3,72 evra. Nalepka mora biti na vetrobranskem steklu avtomobila ali vidnem mestu motorja. Pošiljanje nalepk po pošti podaljša postopek za več dni, zato morate nakup načrtovati vnaprej.

 | Avtor: https://www.certificat-air.gouv.fr/ https://www.certificat-air.gouv.fr/

Različne nalepke

Sistem nalepk Crit'Air ima šest kategorij, od zelene za »najbolj čista« vozila do temno sive za »najbolj umazana«. Certifikat, ki ga prejmete, odraža emisijski standard vašega vozila. Vendar bodite previdni, nalepko potrebujete tudi, če ste lastnik čisto električnega avtomobila. Nobena nalepka pa ne bo pomagala tistim, ki imajo avtomobile registrirane pred januarjem 1997, motorje ali skuterje pa pred junijem 2000. V nizkoemisijska območja nimajo vstopa. Voznika, ki nalepke nima ali vstopi v nizkoemisijsko območje z neskladnim vozilom, policisti kaznujejo z globo 68 evrov. Po uvedbi nadzora s kameram bo ta kazen lahko tudi 750 evrov.

Lokalne oblasti so omejile tudi vstop nekaterih drugih vrst avtomobilov v nekatera druga središča francoskih mest. Voznikom starejših dizelskih vozil Crit'Air 4 z motorjem Euro 3, izdelanih pred letom 2006, je od ponedeljka do petka na primer prepovedan vstop v večji del Pariza med 8. in 20. uro. S pomočjo teh shem se lahko lokalni uradniki odločijo za določitev kratkoročnih omejitev v času največje onesnaženosti zraka. In to je šele začetek. Tiskovni predstavnik avtomobilističnega kluba RAC Europe Rod Dennis verjame, da se bodo pravila v naslednjih nekaj letih še poostrila in sčasoma v nekaterih mestnih središčih prepovedala vsa vozila, razen vozil brez emisij.

 | Avtor: https://www.certificat-air.gouv.fr/ https://www.certificat-air.gouv.fr/

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 06:57 14.julij 2023.

    Edino ne vem zakaj pol delajo parkirne hiše v centru

  • Avatar Garancija
    Garancija 06:55 14.julij 2023.

    Aha,nalepke za elito,sodrga naj pa peš hodi

  • Ikoz 17:23 13.julij 2023.

    Samo denar ni čudno da se komu kdaj utrga kam pelje ta pohlep po denarju