Avto > Iz druge roke
8460 ogledov

Najbolj zanesljivi so še vedno japonski avtomobili

Toyota corolla Toyota
Ameriška potrošniška organizacija Consumer Reports ugotavlja, da se vozniki lahko še vedno najbolj zanesejo na japonske avtomobile.

Consumer Reports že nekaj let objavlja poročila o zanesljivosti avtomobilov in avtomobilskih znamk, pri čemer upošteva sedem področij uporabe avtomobilov.  Potem, ko zberejo podatke, analitiki izdelajo razvrstitev avtomobilov po njihovi zanesljivosti. Znamka li model lahko osvojita do 100 točk, pri čemer jih več dobi bolj zanesljiv avtomobil ali proizvajalec.

Gre sicer za ameriško raziskavo, vendar je veliko avtomobilskih modelov takšnih, ki  jih prodajajo tudi pri nas.  To posebej velja za hibridne avtomobile, ki bodo v nekaj letih tvorili večinski delež tudi v Evropi. Dobra novica je, da so hibridi večinoma zelo zanesljivi avtomobili, kar s prvim oziroma drugim mestom med znamkami potrjujeta Toyota in Lexus.

Ford F-150 lightning | Avtor: Ford Ford

Po drugi strani so se med modeli z najslabšim indeksom zanesljivosti znašli predstavniki zelo priljubljenega segmenta velikih poltovornjakov. Najslabše se je uvrstila hibridna različica forda F-150. Na predzadnjem mestu se je presenetljivo znašla tudi električna hyundai kona.

Več znanih znamk pa se tudi ni uvrstilo na seznam, saj jih pri agenciji niso mogli ovrednotiti, ker o njih niso zbrali dovolj podatkov za objektivne rezultate. Iz ankete so zato izpadli Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mini, Mitsubishi, Polestar, Porsche in Rivian.

Mini Cooper S 60years | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Med znamkami kot rečeno prevladujejo japonski proizvajalci, sledita pa jim nemška BMW in Audi. Prvo deseterico sta zaokrožila Kia in Lincoln. Na nasprotnem, torej najbolj problematičnem koncu seznama so večinoma ameriške znamke, ki sta se jim presenetljivo pridružili dve nemški. To sta Volkswagen in Mercedes-Benz.

Med desetimi najbolj zanesljivimi modeli ima Toyota skupaj z  Lexusom kar štiri modele, med katerimi izstopa lexus GX. Presenetljivo se je dobro uvrstil tudi mini cooper, s čimer je prehitel BMW serije 3 kot predstavnika njegove materinske znamke.

Chevrolet bolt | Avtor: Chevrolet Chevrolet

 Za najmanj zanesljive so se izkazali veliki poltovornjaki in športni terenci ameriških znamk Jeep, Chevrolet in Ford. Presenetljivo se jim je na repu lestvice pridružil tudi mercedes-benz GLE.  Med najmanj zanesljivimi sicer najdemo tudi dva električna avtomobila, chevrolet bolt in hyundai kona electric.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 06:37 19.junij 2023.

    to da sta buick inlincoln daleč po kvaliteti pred VW pove vse..