Avto > Iz druge roke
59426 ogledov

Ste opazili majhen gumbek na varnostnem pasu v vozilu?

varnostni pas
1/9
MatijaJanežič
Vas je kdaj zanimalo, čemu je namenjen majhen plastičen gumb, ki je sestavni del vsakega varnostnega pasu?

Za večino voznikov je pripenjanje z varnostnim pasom pred vožnjo v avtomobilu postalo že povsem rutinski postopek, zato nas večina niti ne opazi več majhnih podrobnosti, kakršen je gumb na mestu, kjer primemo za priponko.

varnostni pas | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Ste se morda kdaj vprašali, čemu je sploh namenjen majhen plastični gumb, ki ga najdemo na vsakem varnostnem pasu? Odgovor je zelo preprost. Gumb namreč preprečuje, da bi priponka zdrsnila po varnostnem pasu navzdol in bi jo morali iskati nekje pri dnu sedeža.

varnostni pas | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Majhen gumb je torej tam zgolj zaradi priročnosti. Obstajajo pa tudi varnostni element, za katere ne vemo. Gre namreč za zanko za "sproščanje energije". Na varnostnem pasu je namreč zanka s posebnim šivom, ki se v primeru hude obremenitve varnostnega pasu pretrga. S tem varnostnemu pasu omogoči, da se malce podaljša in sprosti sile, ki delujejo na telo potnika.

varnostni pas | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Varnostni pasovi so danes sicer opremljeni z mehanskimi omejevalniki zatezne sile, v katerih vlogo tradicionalne zanke opravljajo kovinski element v omejevalniku zatezne silei, zato je zanka dobila sekundarno nalogo. Preprečuje namreč, da bi zaponka varnostnega pasu, ki ni v uporabi, tolkla ob stebriček B in povzročala neprijetni hrup. Zato se zanka danes imenuje tudi "zanka proti rožljanju".

dezurni@styria-media.si

varnostni pas | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Komentarjev 2
  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 17:28 19.november 2023.

    Uff, tole pa je ameriski nacin pisanja clankov.

  • Tomaz_321 20:15 18.november 2023.

    Neeee A reeees??? Ali ni to da ko je kakšna nevarnost, da te izstreli v nebo in padeš s padalom?