Avto > Iz druge roke
110012 ogledov

Teh avtomobilov se lastniki pogosto znebijo že po enem letu

Prodaja avtomobilov Shutterstock
Statistike kažejo, da se dobrih 3,6 odstotka lastnikov odloči, da bodo svoj novi avtomobil prodali prej kot v enem letu. Nekateri modeli se poleg tega prodajajo bolj pogosto kot drugi in med njimi so pogosto tudi premiumski športni terenci.

Ameriški spletni portal za prodajo avtomobilov iSeeCars vsako leto objavi tudi statistiko o avtomobilski industriji in potrošniškem vedenju avtomobilistov. V zadnjem času so se osredotočili predvsem na dejstvo, da se določena skupina lastnikov odloča, da bo svoj avtomobil prodala že v letu po nakupu. V tej skupini se določeni avtomobilski modeli prodajajo celo 2,5-krat hitreje od povprečja.

Renault Clio PRODAJA NOVIH Avto Prodaja novih avtomobilov: Dizelska kriza, kaj se dogaja?

Mercedes C T | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Analiza je zajela podatke o 46 milijonih prodaj avtomobilov z več kot 800 in manj kot 6.400 prevoženimi kilometri, saj so se s tem hoteli izogniti predvsem temu, da bi bili vanjo vključeni tudi avtomobili, ki so jih registrirali trgovci. Čeprav je raziskava potekala v ZDA, se večina avtomobilov s seznama prodaja tudi pri nas, torej lahko izsledke do določene mere prenesemo tudi v naše okolje.

Nakup prodaja avta salon Avto Naš trg avtov rešuje zlata generacija Slovencev

prodani avtomobili po enem letu | Avtor: MJ MJ

Na prvi pogled se zdi, da so temu pojavu podvrženi predvsem avtomobili premiumskih znamk, za čimer je tudi nekaj resnice. Direktor podjetja Phong Ly namreč pravi, da je glavni razlog za prodajo avtomobila po letu lastništva nezadostna izpolnitev kupčevih pričakovanj. To velja predvsem za premiumske znamke, ki po zaslugi splošnega ugleda in močnega marketinga privabijo bolj premožne kupce. Ti pa so tudi veliko bolj razočarani, ko ugotovijo, da so se odločili za prenizko stopnjo opreme ali premalo dodatne opreme. Ker avtomobil ne ustreza njihovim pričakovanjem, se tudi lažje odločijo, da ga bodo prodali in kupili novega.

BMW 330e | Avtor: Anže Petkovšek bmw 330e Anže Petkovšek

Na prvo mesto seznama avtomobilov, ki jih lastniki najpogosteje prodajo že po enem letu, se leta in leta uvršča mercedes-benz razreda C. Po enem letu je prodanih celo 12,3 odstotka avtomobilov. Na drugem mestu je BMW serije 3, ki enako usodo dočaka v 11,8 odstotka primerov. Na tretjem in četrtem mestu pa sta športna terenca znamke land rover: discovery sport in range rover evoque.

Prima električni avti Prodaja avtomobilov Avto Prodaja avtomobilov: Kaj takega se z električnimi še ni zgodilo

Med desetimi po enem letu pogosto prodanimi modeli so še mini clubman, BMW X1, BMW X3, nissan versa note, jaguar XF in nissan versa. Zanimivo je, da se predstavnika japonske znamke edina s seznama ne uvrščata med premiumske izdelke, sta pa tudi edina, ki ju pri nas ne moremo kupiti.

Komentarjev 8
  • stanislav76 17:38 21.september 2020.

    Zelo preprosto: postavi se na kupno stran tega trga razočaranih lokalnih ali nemških tajkunov in snobov, in glej, v last in uporabo boš za mal denar dobil zelo dober avto premijskega razreda, skoraj nerabljen in naložen z extras opcijami opreme! ...prikaži večme! Po tej formuli v moji ožji družini vozimo že 2 MB C razreda, eden je 4matic, 1 BMW X1 xDrive naloudan, in 1 BMW 1er Cabrio naloudan z opcijami, vsi pod 130.000km in najstarejši med njimi je 2010, najmlajši 2016! Kdo je mar? To je slovensko Oratar!

  • Avatar Dolliolla
    Dolliolla 00:27 21.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu >>> www.Sextis.fun

  • mirror 21:01 20.september 2020.

    Kupec ima prevelike želje glede na svojo plačilno sposobnost. Zato avto proda dokler še kaj dobi zanj in kupi cenejšega.