Avto > Iz druge roke
24713 ogledov

Najboljše zimske gume za sezono 2020/2021

Menjava pnevmatik zimske gume Profimedia
Preberite, da ne boste končali pod cesto!

Objavljeni so prvi obsežni testi za zimske gume v letošnji sezoni. Serijski zmagovalec zadnjih let tokrat v ozadju, v ospredje pa tudi cenejše znamke. Objavljamo rezultate za dimenzije 205/55 R16, 235/55 R17 in 245/45 R18. 

Dimenzija 205/55 R16

Združenje evropskih avtomobilskih klubov, v katerega spada tudi slovenski AMZS, je tokrat testiralo zimske pnevmatike za enega najbolj razširjenih razredov vozil. Dimenzija 205/55 R16 velja namreč za eno največkrat uporabljenih, nameščene so na primer na modelih VW golf, škoda octavia, toyota corolla, ford focus, hyundai i30, kia ceed, pa tudi na nekatere premijske znamke. Povsem običajne so tudi pri za razred večjih avtih, kot so VW passat ali škoda superb, pa enoprostorcih ford C-max, opel zafira in podobnih.

Konzorcij klubov je izbral pnevmatike za test po večih merilih, med drugim tudi po razširjenosti določene znamke v neki državi. Zato gre tudi AMZS zasluga, da je na testu sodelovala slovenska "domača" znamka. V test so tokrat za primerjavo vključili še model obnovljene pnevmatike.

Skupni rezultati obsežnih testiranj na snegu, ledu, mokrem in v suhem so delno presenetljivi, kažejo pa tudi, da višja cena še ne pomeni nujno boljše pnevmatike.

Z najboljšo oceno in kot take najbolj priporočljive je konzorcij tokrat ocenil pet pnevmatik od 15. Povsem na vrhu razreda 205/55 R16 je Bridgestone Blizzak LM005, ki je zaradi svoje uravnoteženosti zmagovalka testa. Njena hiba je le krajša življenjska doba, zato bi bila za marsikoga boljša izbira drugouvrščena Michelin Alpin 6, ki je bila slabša od japonke le pri obnašanju na suhi stezi, sodi pa tudi med najdražje gume na testu. 

Sledita še dve zelo dobri pnevmatiki, Dunlop Winter Sport 5 in Hankook i * cept RS2, ki za najboljšima dvema zaostajata za malenkosti. Peterico pnevmatik z najboljšo skupno oceno "zelo priporočljivo" pa zaključuje tajvanski Maxxis Premitra Snow WP6, ki je bila najcenejša pnevmatika na testu! Rahle slabosti v primerjavi z najboljšimi so zaznali le pri možnosti splavanja, vodenja in hrupa. 

Pnevmatika Sava Eskimo HP2 se je uvrstila v skupino "priporočljivo" na deveto mesto tik za modeloma Continental WinterContact TS860, ki smo ga bili v preteklih letih vajeni povsem na vrhu lestvic, in matične znamke Goodyear ter njenega modela UltraGrip 9+. Pred naštetimi je še japonski Falken Eurowinter HS01. Poraženec testa med znanimi imeni pa je letos Semperit Speed-Grip 3, ki so mu avtoklubi dali oceno "priporočljivo z omejitvami".

Nezadostni oceni "ni priporočljivo" pa sta prejeli sicer poceni pnevmatiki King Meiler Winter Tact WT81 (obnovljena) in Tristar Snowpower HP. 

Celotno lestvico z ocenami sta že objavila člana konzorcija, nemški ADAC in avstrijski ÖAMTC, v prihodnjih dneh jo bo tudi slovenski AMZS.

Zimska nesreča gume Da ne boste kot tale Avto Vsi testi zimskih gum 2019 v različnih dimenzijah na enem mestu

Zimske gume | Avtor: Profimedia Profimedia

Dimenzija 235/55 R17 

Konzorcij je opravil tudi test 13 zimskih pnevmatik dimenzije 235/55 R17. Srečamo jo na takšnih avtih, kot so kia sportage, VW tiguan ali kombijih T5/T6, ford S-max, BMW X3 ... Edina z oceno "zelo priporočljivo" je letos francoski Michelin Pilot Alpin 6. Testniki so jo označili kot zares zelo uravnoteženo pnevmatiko, ki v različnih zimskih razmerah poskrbi za natančno vodenje in lego, povrh vsega pa se še zelo počasi obrablja. Rahlo slabost pokaže pri možnosti splavanja v ovinkih, bila pa je najboljša v snegu. Ni pa poceni. 

Kar 11 pnevmatik je dobilo oceno "priporočljivo". Znotraj te skupine se nekako delijo v tri skupine. V prvi so Goodyear UltraGrip Performance +, Kleber Krisalp HP3 in Bridgestone Blizzak LM005, ki so najboljšo oceno izgubile zaradi slabosti v enem od kriterijev ocenjevanja. Sledita Dunlop Winter Sport 5 SUV in Vredestein Wintrac Pro, ki sta sicer zelo dobri na vseh podlagah, razen snegu, kjer se izkažeta le kot povprečni gumi.

Tretja skupina zlate sredine pa je sestavljena iz pnevmatik Esa+Tecar Supergrip Pro, Cooper Discoverer Winter, Fulda Kristall Control SUV, Nokian WR Snowproof, Continental WinterContact TS 850 P, Pirelli Winter Sottozero 3 in Fulda Kristall Control SUV. Vse te pnevmatike pokažejo slabost v dveh ključnih kategorijah testa, vseeno pa bi lahko bile povsem dobra alternativa za vse tiste voznike, ki prevozijo manj kilometrov.

Tudi na tem testu pa je najslabšo oceno "zadovoljivo" prejela pnevmatika Semperit Speed-Grip 3 SUV, saj so bili rezultati testa na mokrem in v snegu preslabi za boljšo oceno.

Vulkanizer, menjava pnevmatik gum, gume, pnevmatike Slovenija Avto AMZS test zimskih gum za kombilimuzine in dostavnike

Zimske gume | Avtor: Profimedia Profimedia

Dimenzija 245/45 R18

Nemška revija Autobild je pripravila lasten test zimskih pnevmatik in sicer v športni dimenziji 245/45 R18. Uporabljajo jih vozila, kot so Audi A6, BMW serija 5 ... Tradicionalno za njihov test so Nemci dali priložnost vsem pnevmatikam, ki se v tej dimenziji prodajajo na njihovem trgu, nato pa po merilu zavorne poti na mokrem in nato še na snegu izbrali 20 najboljših.

Zaradi preslabega rezultata pri zaviranju so tako še pred finalom odpadli modeli takšnih sicer znanih znamk, kot so Firestone, Sava, Toyo, Falken, Nexen, Yokohama, Kumho ... Spodnji del lestvice pa je napolnjen z nizkocenovnimi izdelki in imeni, ki jih je mogoče zaslediti tudi na številnih slovenskih avtih (Tomket, Imperial, Atlas, Aeolus ...). Za primerjavo, pri zaviranju od 80 km/h do ustavitve na mokri cesti je med najboljšo (Bridgestone) in najslabšo zavorno potjo (Petlas) razlika kar 12,8 metrov. Ob tem pri Autobildu opozarjajo, da kar okoli tretjina testiranih pnevmatik ni vredna cene, po kateri se prodajajo, pa četudi je zelo nizka. Nekatere pnevmatike so se namreč izkazale kot preprosto prenevarne za zimsko vožnjo.

20 najboljših so pri Autobildu še dodatno testirali po raznih kriterijih. Za najboljšo so končno razglasili Michelin Pilot Alpin 5.

Do šestega mesta z oceno prav tako "odlično" sledijo Bridgestone Blizzak LM 005, Goodyear UltraGrip Performance +, BF Goodrich g-Force Winter 2, Kleber Krisalp HP3 in Hankook Winter i*cept evo3.

Sledi kategorija "dobro". Kot majhno razočaranje glede na teste v minulih sezonah tudi v tej kategoriji najdemo znamko Continental in njen Winter Contact TS850, sledijo Dunlop WinterSport 5, Apollo Aspire XP Winter, Semperit Speed-Grip 3, Fulda Kristall Control HP2, Vredestein Wintrac Pro, Giti GitiWinter W1, Uniroyal MS plus 77 in Barum Polaris 5.

Oceno "zadovoljivo" pa so prejele pnevmatike Laufenn I Fit +, Nokian WR A4, General Altimax Winter 3 in Pirelli Sottozero 3. 

Komentarjev 3
  • Avatar drecos
    drecos 09:02 28.september 2020.

    vsako zimo ista bedarija in neumnosti

  • Avatar ovca
    ovca 08:21 28.september 2020.

    Manjše dimenzije niso zanimive za teste?